SPOJ DIZELA I VODE SMANJUJE ZAGAĐENJE

Znamo da mešanje vode i goriva u rezervoaru vozila jednostavno ne vodi ka dobrom, a to bi osetio i sam motor. Slabije paljenje, otežano ubrzanje – samo su neki od simptoma vode u gorivu. Ipak, izgleda da tehnologija pobeđuje i najveće neprijatelje.

Novo gorivo pod nazivom HydroDiesel+ spaja dizel i – vodu.

Prednosti neočekivane kombinacije

Kompanija Trillion je razvila nanoemulzijsku tehnologiju koja u kapljice dizel goriva unosi hemijski rastvor vode veličine nanometra.

Prednosti ove tehnologije kreću se od nižih troškova, do značajnog smanjenja emisija, povećane radne snage motora, veće efikasnosti goriva i smanjenje zagađenja životne sredine.

Ovom metodom u dizel se meša oko 20 odsto vode.

Korišćenje postojeće infrastrukture

Što se tiče emisija štetnih gasova – emisije CO2, NOX, SO2 i čađi se smanjuju za 40-90 odsto po osnovu životnog ciklusa vozila. Naravno, tu je i niža cena goriva. Kvalitet HydroDiesela+  predstavlja i to što za njega distributerima neće biti potrebna nova infrastruktura, odnosno, neće morati da se izvrši prenamena postojeće. Trillion je razvio SMART Blending Systems, koji su mobilni i brzo se implementiraju. Mogu da se postave u blizini mesta skladištenja za obradu goriva na kraju proizvodnog procesa ili, čak, na brod, da tretiraju gorivo pre prevoza. Finalni proizvod ima isti stabilan rok trajanja kao i obično dizel gorivo.

S Trillionom sada radi još jedan partner na implementaciji tehnologije, a to je univerzitet u Hjustonu.

E2 portal (Energija Balkana)