SRBIJA DOBIJA PLUTAJUĆE POSTROJENJE ZA PROIZVODNJU VODONIKA NA SAVI ILI DUNAVU

Vrlo brzo ćemo dobiti jedno plutajuće postrojenje za proizvodnju vodonika na Savi ili Dunavu, koje će proizvoditi ovaj energent iz vode, izjavio je pomoćnik ministra rudarstva i energetike Zoran Ilić.

– Radi se o plutajućoj platformi na vodi koja će biti sastavljena od 110 rezervoara za vodonik zapremine po 50 kubnih metara, a iznad toga bi bila različita postrojenja na vetar, sunce ili kombinovano, za proizvodnju električne enregije koja će služiti za proces elektrolize iz koje će se dobijati vodonik – rekao je Ilić na stručnom skupu „Vodonična strategija Srbije“ održanom u organizaciji intertnet portala „Energija Balkana“ na Mašinskom fakutetu u Beogradu .

Ilić je dodao da bi površina te platforme bila oko pola hektara, kako bi sva planirana oprema mogla da stane na nju, i da će sva biti izgrađena od drveta, uključujući i rezervoare za vodonik.

On je naglasio da će platforma istovremeno i prečišćavati rečnu vodu koju koristi za proizvodnju vodonika na mestu na kome se nalazi.

– Sa ljudima koji su namerni da to grade razgovarali smo o tome da to bude na ušću Topčiderske reke u Savu, ili na nekom drugom mestu gde se kanalizacija izliva u reku – rekao je Ilić.

Istakao je da će rezervoari za vodonik biti spolja i iznutra obloženi specijalnim materijalima koji će obezbediti da ne „iscuri“ iz njih, jer taj element ima jako mali atom koji može da prođe kroz gotovo svaki materijal.

On je priznao da je proizvodnja vodonika skupa, kao i energija koja se iz njega dobija, ali je dodao kako se računa da će tehnologija dobijanja vodonika vremenom da napreduje, a društveni standard da poraste.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Jovanka Atanacković je podsetila kako Srbija sada polovinu svoje proizvodnje električne energije dobija iz termoelektrana, i da nas čeka proces dekarbonizacije.

Istakla je da zato moramo naći izlaznu strategiju koja je u obnovljivim izvorima energije, i da energetska stabilnost zemlje leži u vodoniku.

– Znam da vodonik može biti jedini prirodno prihvatljiv energent budućnosti. Znam da je 75% svemira sastavljeno od vodonika. I zvezde su od vodonika, i znam da će vodonična strategija biti zvezda vodilja u onome što budemo radili. Strategija razvoja energetike će biti vođena upravo tom zvezdom – naglasila je Atanackovićeva.

Dekan Mašinskog fakulteta profesor Radivoje Mitrović istakao je zadovoljstvo zbog toga što ministarka Zorana Mihajlović u ponedeljak na sastanku sa stručnjacima iz oblasti energetike naglasila kako treba brzo uraditi akcioni plan za strategiju razvoja obnovljivih izvora energije, i da će biti moguće da se konkretni projekti iz te oblasti finasiraju iz različitih izvora.

– Stručni kadar koji nam je potreban za to je u prvom planu, i mi ćemo inovirati nastavne planove i programe da bismo dobili vrhunske generacije inženjera kako bismo hvatali korak sa Nemačkom, Francuskom i Holandijom koje su najviše u Evropi odmakle u ovoj oblasti“, rekao je Mitrović.

On je dodao kako će najboljim studentima biti omogućeno da odu na praksu u vodeće komapnije tih zemalja i da bismo, kada se vrate sa tako stečenim znanjima bili konkurentni.

E2 portal   (Tanjug)