SRBIJA DOBIJA STRATEGIJU RAZVOJA ENERGETIKE DO 2050.GODINE

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisala je juče sa Draganom Kovačevićem, direktorom Konzorcijuma Elektrotehničkog instituta „Nikola Tesla“ Ugovor za izradu Strategije razvoja energetike i Program ostvarivanja Strategije, kao i Ugovor za izradu izveštaja o strateškoj proceni uticaja nove strategije na životnu sredinu, sa Dejanom Filipovićem, dekanom Geografskog fakulteta, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Mihajlovićeva je tim povodom izjavila da su Vlada Srbije i resorno Ministaratvo pokrenuli velike promene u sektoru rudarstva i energetike donošenjem četiri ključna zakona.

– Time smo stvorili osnovu za korak dalje, a to je definisanje strateški važnih dokumenata da znamo gde ćemo biti u energetici do 2040. sa vizijom do 2050. godine. Ponosni smo jer se ovde nalazi struka i znanje ove države. Ono što Srbiji treba ako govorimo o strateškom razvoju su znanje i vizija gde idemo u narednim decenijama. Očekujemo da u novembru imamo prvi prikaz strategije i program njenog ostvarivanja. Nadamo se da ćemo sledeće godine usvojiti i ovu strategiju ali i plan za energetiku i klimu. Da kao zemlja imamo osnovu da budemo aktivni u energetskoj tranziciji u kojoj je ceo svet. Da budemo brži i efikasniji u ostvarenju energetske bezbednosti i zdravije životne sredine“, izjavila je Mihajlovićeva.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Zoran Gligorić, dekan Rudarsko geološkog fakulteta koji je rekao da ovaj fakultet može dati značajan doprinos u razvoju energetike kao značajne grane za razvoj celog društva.

E2 portal   (eKapija)