SRBIJA DOBILA FABRIKU ZA PROIZVODNJU FOTONAPONSKIH PANELA

Domi Eko Solar započela je proizvodnju solarnih panela za proizvodnju električne energije u pogonu pored Velike Plane, u centralnoj Srbiji. To je prva fabrika za proizvodnju fotonaponskih panela u zemlji.

Srbija beleži veliki rast instalacije solarnih panela za sopstvenu potrošnju u domaćinstvima i firmama, pa je od stvaranje zakonskih uslova da građani i privreda postanu prozjumeri, početkom prošle godine, njihov broj do danas prešao 2.700, a instalisana snaga 37 MW. U isto vreme pripremaju se privatna ulaganja u velike solarne elektrane, kao i projekat od 1 GW koji sprovodi država.

Dragan Rajović, direktor i vlasnik firme Domi Eko Solar, kaže za Balkan Green Energy News da će proizvoditi dve vrste panela. Od 450 kW koji su namenjeni prozjumerima, i građanima i privredi, i od 550 kW koji su predviđeni za solarne elektrane većeg kapaciteta.

– Kapacitet fabrike je 100 MW na godišnjem nivou, i planirano je da se dostigne do polovine sledeće godine, a investicija se procenjuje na tri miliona evra samo u opremi za proizvodnju – kaže Rajović.

Italijanska firma Ecoprogetti nedavno je isporučila proizvodnu liniju, koja je posle probnog rada započela i serijsku proizvodnju. Rajović ističe da za nekoliko dana stižu i predstavnici akreditacionog tela TUV SUD kako bi proverili standarde proizvodnje i izdali sertifikat IEC 61215 i IEC 61730.

Rajović naglašava da je fabrika novije generacije, a fotonaponska tehnologija je najmodernija.

Vladimir Dimitrijević, projekt menadžer, kaže da je proizvodna linija poluatomatska i ima deset operatera u jednoj smeni, a plan je da ukupno zaposle 45 radnika u tri smene. U pogonu se ne obavlja prosto sklapanje panela, već proizvodnja u kojoj se koriste fotonaponske ćelije, staklo, nekoliko vrsta žice, folije – topljive i trajne, razvodne kutije.

Proizvodna linija je, prema njegovim rečima, projektovana tako da kapacitet lako može da se poveća sa 100 MW na 200 ili 300 MW. Plan je da se paneli prodaju na veliko, u Srbiji i EU, ali i da se otvore maloprodajni objekti u zemlji.

Kvalitet panela, kako naglašava Rajović, im je na prvom mestu, posebno ako se ima u vidu da je tržište preplavljeno raznom robom.

– Domi Eko Solar će garantovati za kvalitet koji je proizvod najmodernije opreme i poštovanja vodećih industrijskih standarda, a najveća prednost je što investitori i kupci mogu doći i lično videti i uveriti se u pomenuti kvalitet, za razliku od lokalnih distributera proizvoda inostranih kompanija- istakao je Rajović.

E2 portal (Balkan Green Energy News)