SRBIJA I ZELENA ENERGIJA

Prema konačnim statsitičkim podacima, udeo obnovljivih izvora energije (OIE) u bruto finalnoj potrošnji energije za 2019. godinu u našoj zemlji iznosio je 21,44%. Iako još nema zvaničnih podataka za 2020. godinu, očekuje se da udeo OIE u potrošnji struje bude oko 25%, kažu za eKapiju iz Ministarstva rudarstva i energetike.

– Podaci za 2020. će biti objavljeni u februaru 2022. i u njima se očekuje značajna promena na osnovu detaljnih istraživanja koja su sprovedena po narudžbi Energetske zajednice. Ova istraživanja su pokazala da je utrošak biomase u Srbiji znatno veći nego što se do sada računalo, pa je i udeo OIE u bruto finalnoj potrošnji energije realno veći i očekuje se da je oko 25%, odnosno znatno bliži ranije postavljenom cilju od 27% u 2020. – navode iz ministarstva.

U odnosu na 2019. to povećanje u 2020. godini iznosi 3,56%. Podsećanja radi, u odnosu na 2018. povećanje u 2019. bilo je 1,12%.

Povećanju od 1,12% doprinela je energija iz elektrana na vetar, dok je na povećanje najviše uticala energija iz biomase – 3,56%.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je u aprilu ove godine da je vizija Srbije najmanje 40% proizvedene energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine.

Nedavno je i Upravni odbor Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije izrazio zabrinutost za budućnost obnovljivih izvora energije Srbije, a nakon određivanja maksimalne otkupne cene za potrebe aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana, koja usled modela dvostrane premije može dovesti do odluka investitora da ne učestvuju na aukcijama i finansijskih institucija i banaka da ne finansiraju projekte.

E2 portal   (eKapija)