SRBIJA IZBACUJE IZ UPOTREBE KLASIČNE SIJALICE

Klasične sijalice sa užarenom niti do kraja 2020. godine biće izbačene iz upotrebe u Srbiji, rekao je pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku Miloš Banjac.

„Sijalica sa užarenom niti troši pet puta više energije od neonske, a čak 10 puta više od LED sijalica, tako da će ova odluka znatno uticati na energetsku efikasnost“, rekao je Banjac na panelu „Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje“, a prenosi dnevni list „Blic“.

Nova pravila trebalo da zabrane korišćenje nekih od energetski neefikasnih proizvoda i da su okrenuta smanjenju njihovog uvoza. Banjac je najavio i formiranje državnog Fonda za energetsku efikasnost do kraja 2019. godine, koji je jedan od uslova da od Evropske unije (EU) država dobije dodatna sredstva.

„Planiramo da se u fondu nađe oko 30 miliona evra, trenutno smo na sumi od oko 10 miliona, a od EU ćemo dobiti još 10 miliona. Ta sredstva će biti usmerena prema građanima, za razliku od dosadašnjih budžetskih sredstava od oko 1,5 miliona evra koja su bila usmerena prema lokalnim samoupravama i njihovim projektima sanacije škola, bolnica i vrtića“, dodao je Banjac.

E2 portal   (N1)