SRBIJA JE DALEKO OD ENERGETSKE STABILNOSTI

Svaki grad u Srbiji smanjiće potrošnju električne energije za 12%, EPS za 3,2%, javna preduzeća 5%, a ministarstva i državna uprava za 15% – najavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da je reč o planovima koje su preduzeća i lokalne samouprave dostavili na predlog preporuka Ministarstva rudarstva i energetike za smanjenje potrošnje.

– Hvala svima na dostavljenim predlozima, ali to nije dovoljno, još ima prostora za uštede, posebno kod javnih preduzeća – istakla je ministarka.

Ona je podsetila da je teška zima pred nama, ali da nam je upravo energetska kriza pokazala koliko je važno da budemo energetski stabilni.

– Nema ministra energetike koji mirno spava. Mi uvozimo struju gotovo svaki dan, 100% smo zavisni u gasu jer uvozimo od jednog dobavljača. Zavisni smo i u domenu sirove nafte, jer smo našu naftnu kompaniju prodali 2008. godine. Srbija, dakle, nije ni blizu energetske stabilnosti, a energetska bezbednost je uslov za nacionalnu bezbednost – ponovila je Mihajlovićeva.

Ipak, rešenje postoji, a ono je u obnovljivim izvorima energije, istakla je ministarka.

– Ma koliko otpora bilo izlasku iz uglja, nemamo drugi put. Ako to ne uradimo, uvozićemo uskoro preko 30% električne energije umesto 15%. Na nama je da objasnimo privredi, javnom sektoru i stanovništvu šta znači imati čistu energiju. Treba da koristimo naše sunce, vetar, da pravimo vodonik, da se ne oslanjamo na bilo kog dobavljača ili jedan izvor energije i da nikada ni od koga ne zavisimo – rekla je Mihajlovićeva.

Ona je posle sastanka sa parlamentarnom državnom sekretarkom u Saveznom ministarstvu za ekonomiju i zaštitu klime Nemačke Franciskom Brantner istakla da su nam sada potrebne investicije u OIE.

– Dobili smo Zakon o OIE, radimo i na podzakonskim aktima, ali to nije dovoljno. Potrebne su nam investicije u OIE. Naše partnerstvo sa Nemačkom traje 71 godinu, investicije u energetiku traju već dve decenije. Samo projekti sa KfW bankom vredni su više od 1,4 mlrd EUR. Nastavićemo da radimo zajedno sa Nemačkom i da vidimo kako da izađemo iz uglja, a da ubrzamo investiranje u OIE – poručila je ministarka.

E2 portal (eKapija)