SREDNJA TEHNIČKA ŠKOLA MIHAJLO PUPIN IZ KULE POSTAJE „PAMETNA“ ŠKOLA

Srednja tehnička škola Mihajlo Pupin iz Kule će sledeće godine postati moderna, takozvana „smart“ škola i sa nultom potrošnjom električne energije.

Projekat izgradnje „smart“ škole sa svim sistemima za upravljanje energijom iniciran je 2019. godine, a ove godine je planirano kompletiranje projektne dokumentacije i raspisivanje javne nabavke, nakon čega može početi izgradnja ovog centra.

– Mi imamo po projektu izgradnju regionalnog centra koji će vršiti obuku menadžera iz oblasti energetike iz čitavog regiona. U okviru tog projekta zgrada će biti kompletno rekonstruisana i sa nula potrošnje električne energije, a grejanje će biti na toplotne pumpe. Biće zaista jedna savremena škola sa amfiteatrom, poligonima za obavljanje praktične nastave naših đaka, kao i za ljude koji će dolaziti na obuku. Kompletna okolina škole će biti drugačija – kaže direktorka škole Vera Slijepčević.

Predsednik Opštine Kula Damjan Miljanić kaže da je strateško opredeljenje Opštine zaštita životne sredine, smanjenje potrošnje električne energije, a ideja je da u budućnosti sve javne ustanove pređu na gas, ili druge energente koji ne zagađuju okolinu.

Kada je reč o energetskoj efikasnosti, opština Kula je već ucrtana na mapi Srbije kao opština u kojoj je podignut prvi vetropark. Prošle, kao i ove godine je u jedan deo objekata ugrađena LED rasveta, kao na primer u sportskoj hali u Crvenki, a sad je jedan projekat prošao u pokrajini vezan za školu u Ruskom Krsturu, gde će se takođe raditi LED rasveta. Pored toga radi se i na projektima u vezi sa grejanjem.

Po rečima predsednika Opštine Kula, projektom je predviđeno da, ako sve bude teklo po planu, novi objekat bude gotov u septembru 2021. godine.

E2 portal   (RTV)