SRPSKI STARTAPI MEĐU PET NAJBOLJIH U REGIONU

Srpski startapi Hydrolyzer i SOMA plasirali su se među pet najboljih u regionu na takmičenju BASF Innovation Hub za održivu budućnost. Dalja pobeda, otvara im mogućnost za učestvovanje na finalnom takmičenju za region čitave Jugoistočne Evrope.

Startap Hydrolyzer razvija rešenje za proizvodnju vodonika unapređenjem procesa elektrokatalize vodonika, dok rešenje drugog srpskog predstavnika SOMA, nudi rešenje uz pomoć kog se poljoprivredni otpad transformiše u održive proizvode poput pakovanja za jednokratnu upotrebu.

Javne prezentacije počinju sutra u 16 sati i biće moguće pratiti ih putem zvaničnog BASF Innovation Hub YouTube kanala.

BASF Innovation Hub konkurs namenjen je idejama koje se bave pitanjima čiste energije, cirkularne ekonomije i strategijom „od farme do viljuške“ koji su sastavni deo evropskog Zelenog dogovora.

Simon Franko, direktor kompanije BASF za Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju, istakao je da se BASF Innovation Hub održava već treću godinu zaredom, ali da interesovanje ne jenjava: „Ove godine je pristiglo više od 120 prijava iz 11 evropskih zemalja, što je više nego u prethodnim ciklusima. Veliko mi je zadovoljstvo što smo, na ovom konkursu, imali priliku da vidimo da su domaći startapi i te kako zainteresovani za pitanja održive budućnosti. Znamo da Evropa ima viziju da do 2050. godine, postane prvi klimatski neutralan kontinent, a to je nemoguće bez saradnje državnih organa, privrede i pojedinaca.“

Miroslav Brnjak, direktor komunikacija kompanije BASF za Jugoistočnu Evropu, objasnio je da rešenja koje startapi predlažu adresiraju najrazličitije moguće ideje: „Neko se bavio 3D štampom hrane, neko održivom poljoprivredom, savremenim dizajnom automobila, a neka rešenja su sugerisala da se materijal za svemirske brodove može koristiti za izgradnju zgrada. Konkretno ideje iz Srbije bave se stvaranjem čiste energije elektrokatalizom vodonika i podsticanjem cirkularne ekonomije kreiranjem supstituta za penaste materijale od plastike i prehrambene materijale od pečuraka.“

Dva najbolja rešenja iz regionalnog finala, plasiraće se u narednu fazu takmičenja gde će ih sačekati pobednici ostalih regionalnih finala.

E2 portal