STARTAP WASTELESS POMAŽE TRGOVCIMA DA SMANJE OTPAD OD HRANE

Izraelsko-holandski startap Wasteless pomaže trgovcima da smanje otpad od hrane. Pod sloganom „prodajte više, bacite manje“, program zasnovan na veštačkoj inteligenciji optimizuje cenu hrane i popuste u skladu sa rokovima trajanja. Tako trgovcima omogućava da pronađu pravu cenu proizvoda.

Pilot projekat sproveden u supermarketima u Italiji, Francuskoj i Belgiji pokazao je da je prodaja porasla za 110 odsto. Otpad je smanjen za 39 odsto, a potrošači su mogli da biraju koliko žele da plate za proizvod u zavisnosti od roka trajanja, navode u startapu.

Suština je u dinamičkim cenama koje podrazumevaju različitu sumu za isti proizvod kom je različito trajanje. Na primer, povrće kom je rok duži je skuplje. U startapu prepoznaju da je optimalna cena često ključna za prodaju. Ako trgovac odluči da stavi niske cene, proizvodi će se brže prodati, ali ih trgovac neće imati za kasnije. S druge strane, ako su cene previsoke, manje će se prodati sada, ali će više ostati za kasnije.

Dinamičko programiranje je matematička tehnika razvijena da bi rešila ove tipove problema, kažu u startapu. Sistem automatski daje optimalne cene u zavisnosti od niza parametara.

Kako potrošači reaguju kada je na policama ostalo malo proizvoda, kako tačno reaguju na rok trajanja i svežinu proizvoda u odnosu na popust, koja je tačka presudna da „trampe“ svežinu za nižu cenu, kada stiže nova isporuka proizvoda, koliko jedinica stiže i po kojoj ceni, u kakvim su odnosima proizvodi sa alternativnim proizvodima – odgovori na ova i slična pitanja određuju optimalan set popusta.

Kako kažu, na ovaj način, optimizacijom cena i podsticanjem mušterija da kupe proizvode koji bi inače završili na otpadu, trgovci će imati najmanje 20 odsto povećanje prihoda i kontrolisaće tražnju za pametnim cenama. Sistem takođe smanjuje potrebu za radnom snagom koja treba da prati rokove na policama. Među benefitima je i povećanje margina za najmanje 3 odsto, kao i poboljšanje svežine proizvoda, navode u startapu.

E2 portal   (Cirkularna ekonomija)