ŠTEDITE ENERGIJU DOK STE NA POSLU

Postoji mnogo stvari koje možete da uradite kako biste uštedeli novac, energiju i smanjili otpad, dok ste na poslu. Naši predlozi se fokusiraju na praktične radnje u kancelarijskom okruženju, ali neke od saveta ćete moći da primenite, bez obzira na radno mesto.
Saveti uključuju jednostavne korake, koje možete da sprovedete odmah, i one malo komplikovanije, za koje je potrebno planiranje i više vremena. Nijedna od akcija ne zahteva značajne troškove unapred, a većina će uštedeti novac.

6 stvari koje možete da učinite dok ste za radnim stolom
Bez obzira kakva je vaša uloga u firmi u kojoj ste zaposleni, i dalje možete da doprinesete uštedi novca i resursa. Evo 6 stvari koje možete da uradite bez konsultacije sa bilo kim ( a ako se vaše kolege pridruže, još bolje):

– Koristite šolje za kafu za višekratnu upotrebu. U poslednje vreme se i kod nas sve više konzumiraju „kafe za poneti“. Često se šolje kafa za poneti ne mogu reciklirati, jer imaju tanku plastičnu oblogu, koja sprečava recikliranje. Ako popijete jednu kafu dnevno, to je oko 200 šoljica godišnje – što je i mnogo drveća, a ako uz to dodamo i vaše kolege, to je previše.

– Nosite sa sobom bocu za vodu koja može ponovo da se koristi. Na ovaj način smanjujete deponije. Iako se plastične boce mogu reciklirati, one i dalje završavaju u rekama i okeanima. Uz to, nećete morati da izlazite i kupujete vodu iznova, nego je samo dopunjujete. Ako kupujete flaširanu vodu, ne zaboravite da reciklirate flašicu nakon korišćenja, ili ih koristite kao sistem za navodnjavanje, ako imate baštu kod kuće.

– Nosite ručak od kuće. Australijanci troše milijarde dolara svake godine na hranu koju kupuju na poslu, a ne pojedu je. Razmislite o donošenju ručka na posao – štedite novac i smanjujete otpad. Ponesite rezervni pribor za jelo i čuvajte ga u vašoj fioci, ne kupujte plastični za jednokratnu upotrebu!

– Koristite prekidače. Mnogo opreme troši energiju, čak i kada je ne koristite. Izvadite punjač mobilnog telefona iz utičnice kada vam je telefon napunjen. Gasite svetlo na poslu kada ima dovoljno dnevnog svetla. Gasite svetlo kada na kratko izlazite iz kancelarije, pa čak i na 10 minuta.

– Povećajte efikasnost računara. Gasite računar i monitor kada odlazite sa posla. Ako ste na umreženom računaru, proverite sa vašom IT službom da lise radi backup noću. Instalirajte softver koji automatski gasi računar kada se ne koristi. Isključite ekran monitora kada ga ne koristite više od 15 minuta.

– Pametno štampajte i koristite što manje papira. Stvorite sebi naviku da razmislite pre nego što krenete da štampate, da li je štampanje zaista neophodno. Kada jeste, podesite štampanje na dvostrano, koristite opciju crno-belog štampanja. Štampu u boji koristite samo kada je zaista neophodno. To će vam uštedeti novac za skupe kertridže. Pored stola držite kutiju gde ćete odlagati papir za reciklažu. Prebacite se na online kataloge i časopise.
Za odlazak na posao koristite javni prevoz, ili ako vam nije predaleko, pešačite ili idite biciklom. Smanjujete troškove koje biste dali na benzin i ne zagađujete životnu sredinu.

E2 portal