STUDENT IZ TUZLE OSMISLIO EKOLOŠKI PRIHVATLJIV SISTEM GREJANJA

Kako bi smanjio zagađenje vazduha u svom gradu, dvadesetogodišnji Salko Užičanin, student medicine iz Tuzle, osmislio je poseban sistem grejanja, koji je nazvao Solheat.

Kako kaže, ideja za sistemom grejanja koji bi koristio isključivo obnovljive izvore energije nastala je kao potreba sa ciljem rešavanja dugogodišnjeg problema zagađenja vazduha u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Za Federalnu je ispričao kako je tekao proces od ideje do realizacije.

– Prototip sistema grejanja kojeg smo nazvali Solheat (solar + eng. heat, vrućina) nastao je u zimu 2016. godine. Razvoj sistema trajao je do 2019. kada je sertifikovan. Ukratko Solheat je solarni grejač vazduha koji koristi sunčevu svetlosnu energiju, koju potom pretvara u toplotnu i prenosi je na vazduh koji se dovodi iz xyz prostorije. Vazduh apsorbuje toplotu, potom biva vraćen nazad u prostoriju. Takođe, Solheat vrši filtraciju, ventilaciju, sprečavanje pojave vlage u vazduhu kroz ceo sistem zagrevanja – objašnjava Užičanin.

Kako dalje kaže, uređaj je moguće postaviti na zid ili na krov, čime je rešen problem postavljanja na stambene zgrade.

– Jako bitno je navesti da je uređaj autonoman, te je kao takav 100% ekološki prihvatljiv, ne korisiti niti jedan dodatni izvor osim sunčeve energije, samim tim ne zahteva nikakva dodatna novčana izdvajanja – kaže Užičanin.

Uređaj je primjenjiv širom sveta, s napomenom da će negde biti manje efikasan zbog insolacije. Uređaj funkcioniše praktično poput klima uređaja, samo što u ovom slučaju koristi isključivo sunčevu svetlost kako bi funkcionisao.

– Uređaj nema mogućnost rada noću, tako da bi se u našim uslovima koristio kao dnevna alternativa, dok bi se za period noći morali poslužiti nekim drugim sistemom grejanja. Da bi uređaj bio masovno prihvaćen potrebna je volja i želja viših instanci koje se bave problemom zagađenosti vazduha. Jasno je da je takođe potrebno subvencionisati prelazak na jedan ovakav sistem grejanja, kao dodatni motiv samim građanima da ga prihvate – pojašnjava Užičanin.

E2 portal   (Federalna.ba)