STUDENTI ETF-A NAPRAVILI PROTOTIP ELEKTRIČNOG BICIKLA

Studenti sa pet smerova na ETF-u okupljeni oko tima H-Bridges plasirali su se na finalno takmičenje u oblasti energetske elektronike koje će se održati od 29. do 31. jula u Medisonu.

H-Bridges jedan je od 10 timova iz celog sveta koji se u aprilu plasirao u finale International Future Energy Challenge 2019 takmičenja. Ovaj tim svake godine okuplja studente različitih odseka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i radi na razvoju uređaja energetske elektronike koji treba da ispuni visoke zahteve propisane od strane organizatora takmičenja.

Tim čine studenti završnih godina osnovnih i master studija. Ova grupa od 19 članova sastoji se od više manjih podtimova i to tima za hardver, koji projektuje i realizuje topologije energetskih pretvarača, tima za softver, koji projektuje upravljačke i komunikacione programe, tima za PCB dizajn, čiji je zadatak izrada štampanih kola sa pretvaračkim i upravljačkim kolima, tima za marketing, čiji je zadatak predstavljanje i promovisanje tima na različitim događajima, sajtovima, društvenim mrežama i u medijima i tima za skupljanje sredstava, čiji je zadatak da, u skladu sa propozicijama, samostalno i bez pomoći matičnog Fakulteta prikupi novčana sredstva za rad i putovanja.

Projekat Električni bicikl
Uređaj na kom rade studenti sa odseka za Energetiku, Signale i sisteme, Elektroniku, Telekomunikacije i Informacione tehnologije uz pomoć svojih mentora prof. dr Slobodana N. Vukosavića i asistenta Aleksandra Milića povezuje bateriju i električni motor kojim se pokreću pedale, objašnjava Miloš Milešević, jedan od članova fundrasing tima.

Zaštita životne sredine je veoma aktuelna svetska tema i nekako su se i organizatori vodili time pri smišljanju teme. Trenutno smo u fazi izrade finalnog prototipa, pošto smo polufinalni maksimalno testirali i uvideli sve njegove prednosti i neke nedostatke. Novi prototip će članovi tima nositi na finale koje podrazumeva laboratorijska testiranja uređaja, a potom će biti održana realna trka električnih bicikala u prirodi, koja takođe nosi određene poene. Ključne specifikacije bicikla se odnose na snagu koja je 500W, efikasnost od preko 96%, temperaturni porast kutije u kojoj se uređaj nalazi od 48°C.”

Studenti materijale i delove za svoj uređaj naručuju preko dobavljača ili ih kontaktiraju oko donacija, ali istovremeno prate i svetske trendove u razvoju energetske elektronike i trude se da ih primene u svom projektu. Članove tima u svakodnevnom radu inspirišu njihovi mentori, a najveća motivacija su im prethodni uspesi starijih kolega i dobar timski duh među članovima.

E2 portal   (Startit.rs)