STUDENTI IZ SRBIJE OSMISLILI PROJEKAT SAMOODRŽIVE PUSTINJSKE KUĆE

studenti iz Srbije, samoodrziva pustinjska kuca, e2
samoodrziva pustinjska kuca

Projekat pustinjske samoodržive kuće koju su osmislili studenti iz Srbije, našao se u finalu najprestižnijeg svetskog arhitektonskog takmičenja Solar Decathlon Middle East u Dubaiju. Osmišljene prema načelima održive arhitekture i izgradnje, energetski efikasne, ekološke kuće beogradskog tima prilagođene su tradicionalnoj arapskoj kulturi življenja.

Početak izgradnje prototipa, koji će dalje biti dorađen u Dubaiju pred takmčenje u novembru, planiran je za jun u Beogradu.

Ipak, ono od čega beogradski tim strahuje od početka, sada je u prvom planu – neizvesnost da li će uopšte uspeti da nastave takmičenje. Problem je finansijske prirode, budući da mesec dana pred početak planirane gradnje nedostaje najveći deo sredstava. Za ceo projekat, ističu za eKapiju, neophodno im je još 200.000 EUR.

Projekat energetski efikasne kuće za saharske predele Twist Box započet je pre dve godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U kvalifikacionoj fazi takmičenja, grupi nastavnika, saradnika i doktoranata Arhitektonskog fakulteta, priključile su se i kolege sa Elektrotehničkog, Mašinskog i Tehnološko-metalurškog fakulteta, tako da su već tada postali multidisciplinarni. Trenutno tim broji 32 studenta i 12 nastavnika.

– Mislimo da naš plasman predstavlja odličnu šansu za promociju Srbije na najprestižnijoj smotri savremenog i održivog projektovanja i izgradnje, promociju „domaće pameti“, timskog rada, privrede i potencijala u ovoj oblasti. Nažalost, ako se u najskorije vreme ne jave zainteresovani sponzori, donatori i partneri, nećemo biti u mogućnosti da projekat realizujemo, a samim tim ni da nastavimo učešće u finalu takmičenja! Naš dosadašnji rad je kontinuirano hvaljen od strane organizatora, ali materijalnu podršku za izgradnju projekta moramo obezbediti sami – ističu za eKapiju u Twist Box-u, dodajući da im sredstva neće biti poklonjena, niti na bilo koji drugi način oprošten nedolazak na takmičenje.

Specifičnost rešenja

U traganju za kućom koja može da odgovori na zahteve održivosti i potrebama savremenog društva, tim Twist Box uložio je trud da se na pravi način upoznamo sa lokalnim, kulturološkim i klimatskim kontekstom, tradicijom, ali i svakodnevicom za koju je projekat namenjen.

– Arhitektonsko rešenje sa kojim smo konkurisali je, zapravo, višeznačni artefakt u koji je implementiran dijalog sa svim socijalnim, tehnološkim i kulturološkim elementima, neuobičajenim karakteristikama lokacije i sofisticiranim tehničkim sistemima. Može se reći da je inspiracija potekla iz tradicionalnog načina života u pustinji, poigravajući se spoljnom šatorastom opnom kao simbolom zaštite od jakog sunca, ali i elementom koji obezbeđuje privatnost i definiše arhitektonski izraz.

Twist Box kuća je u osnovi 8x8m, a osim prizemlja koje je organizovano po principu otvorenog plana kuća ima i galeriju na kojoj su smeštene dve sobe, tako da je ukupna kvadratura oko 90m2.

Kako objašnjavaju, koncept pustinjske samoodržive kuće predstavlja geometrijsku genezu forme koja je nastala tordiranjem kocke i njenih elemenata. Dvojnost je inspirisana dijagonalom između tradicionalnog nasleđa i novih opcija budućnosti. Unutrašnji deo je transparentan, savremen, apstraktan, dematerijalizovan, a ujedno pruža sklonište i zaštitu. Spoljni deo je lagan, nalik na šator i omogućava privatnost, te adekvatnu zaštitu od sunca.

– Ovim projektom želimo da pokažemo da savremeni dom može biti funkcionalan, estetski atraktivan, tehnološki napredan, a po konceptu tradicionalan, finansijski pristupačan, sa malim negativnim uticajem na životnu sredinu, pasivan i sam sebi dovoljan – kažu naši sagovornici.

Kako je kuća osmišljena prema načelima održive arhitekture i izgradnje, navode naši sagovornici, zahteva integrisan pristup projektovanju, gde na projektu od samih idejnih rešenja sarađuje čitav multidisciplinarni tim inženjera.

E2 vesti   (Ekapija)