STUPA NA SNAGU UREDBA O ENERGETSKI UGROŽENOM KUPCU

Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva energetike, usvojila novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu. Milan Aleksić, pomoćnik ministra rudarstva i energetike rekao je da Uredba danas stupa na snagu i dodao da je to lepa vest za sve građane kojima je potrebna ta pomoć. Njom je definisala kategorije građana, koji imaju pravo na umanjenje računa za električnu energiju.

S obzirom na to da su ovom Uredbom unapređeni kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca, ubuduće će znatno više građana ostvarivati popust na struju, gas i toplotnu energiju.

– Kada će građani dobiti umanjeni račun zavisi od efikasnosti lokalne samouprave – napomenuo je Aleksić i dodao da pravo ko ima da se prijavi za energetski zaštićenog kupca je definisano Uredbom, a kriterijumi su materijalni položaj koji se odnosi na mesečne prihode članova domaćinstva, po imovinskom stanju, građani koji imaju neka socijalna primanja ili dečije dodatke i građani koji imaju teško zdravstveno stanje.

Rekao je da je uvedena jedna novina, seoska domaćinstva koja su bila ograničena kvadraturom, sada više to nije slučaj i sada će se kriterijumi primenjivati na njihove prihode, a ne na kvadraturu.

Tri puta više novca je opredeljeno za zaštitu energetski ugroženih domaćinstava, kako bi što više građana moglo da koristi pogodnosti.

Alksić je istakao da je četiri milijarde dinara obezbeđeno za pomoć energetski ugroženim kupcima, podignuti su pragovi tako da sada mnogo više građana može da aplicira.

Naveo je primer tročlane porodice koja je do sada prosečno plaćala račun za električnu energiju 4.700 dinara, ona ako ostvari status energetski zaštićenog kupca, ona može da dobije popust 1.565 dinara na taj račun. Dok, kako kaže, jednočlano domaćinstvo koje živi u 33 kvadrata ima pravo na 60% popusta na toplotnu energiju, ako prosečno sada plaća 3.940 dinara, a sa popustom ima umanjenje od 2.300 dinara.

Istakao je da je procedura za prijavu veoma jednostavna, zahtevi se nalaze na internet stranama Ministarstva i opština, a uveren je da će opštine štampati prijave i da će one moći da se preuzmu na licu mesta.

Pravo na umanjene račune od 40 do 60% imaće i domaćinstva koja koriste toplotnu energiju i kriterijumi su isti.

Prošle godine, 68.129 građana iskoristilo je umanjenje računa za električnu energiju, što je znatno manje nego prethodne godine. Sada su procene da 191.000 domaćinstava imati pravo na popust.

Aleksić kaže da je posle analize ustanovljeno da je mnogo većem broju građana potrebna pomoć.

Napomenuo je da je država obezbedila i za građane koji ne ispunjavaju kriterijume, a štede energiju, da dobiju popuste od 15 do 30%.

– Milion i po domaćinstava je dobilo mogućnost da ima popust od 15 do 30%, a polovina od toga je dobila pun popust od 30% – rekao je Aleksić.

E2 portal (RTS)