SUBOTICA DOBIJA VETROELEKTRANU

Na sednici Skupštine grada Subotice doneta je Odluka o donošenju Plana detaljne regulacije za izgradnju vetroelektrane Maestrale ring.

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica Predrag Radivojević rekao je da se radi o prostoru od 6.700 hektara, da će snaga vetroelektrane biti 600 megavata i da će proizvoditi više od hiljadu gigavat časova struje godišnje, što je dovoljno za više od 200.000 domaćinstava.

– Ono što će ostati kao trajni benefit za grad Suboticu jeste mreža od preko sto kilometara atarskih puteva koja treba da pokrije dopremanje opreme do tih 113 stubnih mesta, odnosno 113 vetrogeneratora – istakao je Radivojević, navodi se na sajtu gradskih vlasti.

On napominje da je plan detaljne regulacije je samo prvi korak, tj. preduslov za izradu projekata, a investitor će dalje, u saradnji sa resornim ministarstvom i pokrajinskim institucijama, nastaviti da razvija ovaj projekat do izgradnje.

– Kada započne izgradnja negde između 300 i 400 ljudi, većinom iz lokala, biće zaposleno na izgradnji ovog vetroparka – rekao je Radivojević.

E2 portal   (Ekapija)