SUBVENCIJE ZA ENERGETSKU EFIKASNOST U TOPOLI I KRAGUJEVCU

U Topoli i Kragujevacu juče je dodeljeno 270 ugovora građanima, koji su dobili subvencije za unapređenje energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima.

Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović je u Topoli uručila prvih 68 ugovora i zahvalila građanima na tome što prepoznaju važnost ulaganja u energetsku efikasnost, što nedvosmisleno pokazuje i sve veće interesovanje i činjenica da je Ministarstvo rudarstva i energetike, pored prvobitno opredeljenih sredstava, ove godine povećalo iznos za subvencije u nekoliko gradova, između ostalog i u Topoli, sa 20 na 30 miliona dinara.

“Očekujemo da će oko 140 domaćinstava u Topoli dobiti subvencije. Država i opština su tu da pomognu subvencijama da smanjite potrošnju energije, a time i račune u svojim domaćinstvima”, rekla je Đedović Handanović.

U 2023. godini sredstva će dobiti 400 domaćinstava u Kragujevcu

“U jednoj godini ćemo praktično uraditi kao za prethodne tri, jer ove godine imamo opredeljena sredstva za subvencije za 400 domaćinstava, isto koliko je u prethodne tri godine u Kragujevcu dobilo pomoć države i grada”, istakla je ministarka.

Ona je poručila da smo svi pojedinačno deo energetske tranzicije i da će resorno ministarstvo nastaviti da podržava građane i  obezbeđuje još više sredstava za subvencije i energetsku efikasnost, jer je ona jedan od strateških prioriteta u energetici u narednim decenijama.

Prema njenim rečima, građanima je, pored subvencija za povećanje energetske efikasnosti, omogućeno i na druge načine da smanje svoje račune, kroz popuste na racionalnu potrošnju energije, pri čemu je samo u oktobru više od polovine svih domaćinstava u Srbiji ostvarilo popust na račun između 20 i 40 odsto.

Ona je tokom posete Kragujevcu obišla i radove na rekonstrukciji niskonaponske mreže u selu Donja Sabanta, u okviru koje se 210 drvenih stubova menja betonskim.

Konkretno, u Donjoj Sabanti je čitava mreža modernizovana, postavljeni su betonski stubovi i izolovani provodnici koji nisu podložni uticaju vremenskih prilika. Investirano je 35 miliona dinara, što je najveće ulaganje otkad je ovo mesto dobilo struju, ukazala je Đedović Handanović.

E2 portal (Energologija)