ŠVEĐANI PRODALI PRVU UGLJENIČNO NEUTRALNU NAFTU

Švedski Lundin Enerdži prodao je prvu svetski sertifikovanu ugljenično neutralno proizvedenu naftu rafineriji Saras na italijanskom ostrvu Sardinija, saopštila je ta kompanija.

Lundin Enerdži je isporučio prve barele karbonski potpuno neutralne nafte Sarasu sa svog polja „Edvard Grig“, u priobalju Norveške, koje je ujedno i prvo naftno polje na svetu koje je sertifikovala nezavisna specijalizovana agencija za testiranje i sertifikaciju Intertek Grupa u okviru svog sertifikata Karbon Klijr (Clear), prenosi agencija Anadolija.

Polje je sertifikovano kao niskougljenično sa emisijom tokom celog životnog veka polja od 3,8 kg CO2 po barelu ekvivalenta nafte, uključujući istraživanje, razvoj i proizvodnju, što je pet puta manje od svetskog proseka.

Kompanija je saopštila da je karbonski neutralna nafta prodata rafineriji sa Sardinije nakon što je višak emisije od 2.302 tone CO2 kompenzovan putem visokokvalitetnog, na prirodi baziranog projekta hvatanja ugljenika koji je sertifikovala američka organizacija Verifajd Karbon Standard (VCS).

Pored toga, Intertek je nezavisno sertifikovao celokupnu trgovinu kao karbonski neutralnu u skladu sa svojim standardom KarbonZiroTM, što znači da nije došlo do neto emisija tokom proizvodnje svakog barela isporučenog Sarasu.

Nik Voker, predsednik i izvršni direktor kompanije Lundin Enerdži naveo je u saopštenju da ova trgovina, koju je omogućilo vođenje strategije dekarbonizacije industrije, pruža dokaz o tome kuda ide tržište sirove nafte i potencijalnoj vrednosti koja se može ostvariti kroz efikasno, industrijski vođeno smanjenje emisija.

Kompanija je obećala da će od 2025. godine svaki barel koje proizvodi Lundin Enerdži biti ugljenično neutralan.

E2 portal   (Tanjug)