SVET POD UTICAJEM KLIMATSKIH PROMENA

Meterolog Darko Savić je juče za portal Klima101 održao kratko predavanje na temu Sezona ekstremnih oluja, požara i poplava: Svet pod uticajem klimatskih promena.

Sada kada mu dolazi i kalendarski kraj, možemo da kažemo da je leto 2023. po mnogo čemu bilo posebno: nezapamćene oluje u Srbiji i regionu, požari i poplave od Grčke i Slovenije do Havaja i Kine, toplotni talasi i oboreni rekordi širom sveta. Ali ovo nije samo nasumičan niz ekstremnih događaja. Perspektiva klimatološke nauke nam kaže da postoji jedan zajednički sadržalac – klimatske promene, izazvane antropogenim emisijama gasova staklene bašte.

Sasvim je prirodna stvar pitati se: kako tačno klimatske promene doprinose pojavi svih ovih različitih fenomena?

Odgovor nije jednostavan. Ne možemo samo reći da su krivac klimatske promene i tu staviti tačku – jer je uticaj klimatskih promena različit, ponekad direktan a ponekad posredan, u zavisnosti od ekstremnog događaja o kojem govorimo, ali i od sezone, lokalnih prilika…

Međutim, to ne znači da treba sumnjati u postojanje klimatskih promena – već upravo obratno. Nauka o klimi se bavi praćenjem, modelovanjem i predviđanjem različitih posledica klimatskih promena, i otkriva da su događaji koji su obeležili ovo leto zapravo vrlo indikativni i upečatljivi primeri kako klimatske promene oblikuju savremeni svet.

E2 portal