SVET TREBA DA SE PRIPREMI ZA NOVI EL NINJO

U mnogim delovima sveta ozloglašeni meteorološki fenomen El Ninjo ponovo se pojavio i gotovo je izvesno da će uticati na globalnu klimu u drugoj polovini ove godine, saopštila je danas u Ženevi Svetska meteorološka organizacija (WMO).

Klimat koji stvara El Ninjo se prvi put posle nekoliko godina ponovo pojavio u tropskom delu Pacifika i to bi moglo da podigne globalne temperature i promeni regionalne vremenske i klimatske obrasce, prenosi agencija dpa.

WMO sa 90 odsto sigurnosti polazi od toga da će taj fenomen dominirati drugom polovinom godine, ali se još ne može predvideti obim tog uticaja.

Poslednji put snažni efekti El Ninja osetili su se 2015/2016, a naučnici nisu saglasni da li je taj fenomen uticao na klimu i u sezoni 2018/2019.

„Početak El Ninja znatno povećava izglede da će ponovo biti oboreni temperaturni rekordi“, izjavio je direktor WMO Peteri Talas.

On je pozvao vlade da preduzmu preventivne mere kako bi u ekstremnim vremenskim usklovima bili sačuvani ljudski životi.

El Ninjo nije povezan sa ljudski izazvanim klimatskim promenama, ali može jako da intenzivira njihov efekat jer dodatno zagreva atmosferu.

Reč je o fenomenu koji se pojavljuje svakih nekoliko godina, uporedo sa zagrevanjem mora na Tihom okeanu i sa slabim pasatima koji duvaju iz subtropskih područja prema Ekvatoru.

Efekte uglavnom osećaju Jugoistočna Azija, Australija, Afrika i Srednja Amerika, dok su u Evropi oni najčešće ograničeni. Protivteža El Ninju je klimatski fenomen La Ninja, koji je uglavnom karakterizirao protekle tri godine.

El Ninjo je globalni atmosfersko-okeanski fenomen koji nastaje usled promene pravaca vetrova i temperature vode u tropskom delu Tihog okeana. Sam termin „El Ninjo“ u španskom jeziku znači „mali dečak“ i odnosi se na malog Isusa, jer se efekti El Ninja najviše osećaju oko Božića.

El Ninjo donosi vlažno i kišovito vreme, te poplave u inače suvim područjima Južne Amerike, a sušno razdoblje u području Indonezije. Tokom razdoblja El Ninja menja se strujanja vetra koji tada duva od zapada ka istoku, i toplije vode se gomilaju prema istočnim delovima Tihog okeana, podiže se nivo okeana i smanjuje debljina sloja hranjivih materija u njemu.

Posledicom El Ninja se smatraju vanredno jaka letnja kiša duž obala Ekvadora i severnog Perua, a suša u južnom Peruu, severoistočnom Brazilu, Australiji i u području Sahela, te neobične vremenske pojave duž obala Severne Amerike, uz više tornada.

E2 portal (Beta)