SVETSKI DAN VODA

Svetski dan voda obeležava se 22.marta već 28 godina, s ciljem podizanja svesti i skretanja pažnje na značaj i važnost vode, kao i promovisanja održivog korišćenja vodenih resursa.

Ovogodišnja tema Svetskog dana voda je „Vrednovanje vode“ i upućuje na razmatranje vrednosti vode i što ona znači svakom od nas. Koliko nam je važna u domaćinstvu i porodičnom životu, za hranu, zdravlje, obrazovanje, životne navike i privredu, ali i generalno za dobrobit ljudi i naše lokalno okruženje?

Voda u različitim delovima sveta ima različitu vrednost i značenje – u domaćinstvima, školama i na radnim mestima voda je važna za zdravlje, higijenu, dostojanstvo i produktivnost ljudi, dok u kulturnom, verskom i duhovnom pogledu može da označava vezu sa stvaranjem, zajednicom i samim sobom.

U prirodnom okruženju voda je svakako neophodna za mir, sklad i očuvanje životne sredine. Voda predstavlja našu ključnu potrebu i važan je lokalni i globalni prirodni resurs koji sve više ugrožava prenaseljenost, sve veći zahtevi poljoprivrede i industrije, kao i negativan uticaj klimatskih promena.

Ako zanemarimo bilo koju od navedenih vrednosti, dovešćemo se u opasnost lošeg upravljanja ovim ključnim i nezamenjivim prirodnim resursom, a bez sveobuhvatnog razumevanja prave i mnogostruke vrednosti vode, nećemo moći da je zaštitimo.

Voda je bitna za opstanak i produktivnost svih živih bića i ekosistema na Zemlji.

6. cilj održivog razvoja (SDG 6) usmeren je na obezbeđivanje dostupnosti, održivog upravljanja vodom i sanitarnih uslova za sve.

Nedavno objavljen Izveštaj o sprovođenju i ostvarivanju 6. cilja održivog razvoja (Summary Progress Update 2021: SDG 6 — water and sanitation for all) pruža najnovije dostupne podatke po zemljama i regijama, kao i za ceo svet, prema svim globalnim pokazateljima. Izveštaj donosi ocenu dokle smo stigli u sprovođenju različitih aspekata ovog cilja, u različitim delovima sveta i gde zaostajemo. Kako se navodi u izveštaju, svet je trenutno ipak na putu ostvarenja 6. cilja održivog razvoja, a preostaje nam svega 10 godina da ga i postigne, ali isključivo uz jasan i odlučan integrisani globalni odgovor kako bi se ubrzao napredak u njegovom sprovođenju.

Dana 22. marta uobičajeno se širom sveta organizuju brojni događaji i stručni skupovi, ali Svetski dan voda 2021. će se i ove godine u uslovima pandemije koronavirusa obeležiti uglavnom virtuelno.

E2 portal   (Ekovjesnik)