TEHNIČKA ŠKOLA U VALJEVU DOBILA SOLARNU ELEKTRANU

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović posetila je juče Valjevo, gde je obišla Tehničku školu u kojoj je puštena u rad solarna elektrana, kao i domaćinstvo koje je smanjilo svoju potrošnju takođe postavljanjem solarnih panela.

Đedović Handanović je rekla da je Tehnička škola u Valjevu primer višestrukih koristi od ulaganja u energetsku efikasnost, pre svega kroz manju potrošnju energije, niže račune i manju emisiju štetnih gasova.

„Brigom o štednji energije dajemo i primer mladim ljudima da budu energetski osvešćeni, da brinu i o energiji i o zdravoj životnoj sredini i kad postanu odrasli ljudi i da to prenesu jednog dana i svojoj deci“, istakla je ministarka.

Dodala je da će u toj školi solarni paneli služiti i kao nastavno sredstvo, budući da u okviru škole postoji i kabinet za obnovljive izvore energije.

Zgrada Tehničke škole u Valjevu izgrađena je pre 64 godine, a izgradnja solarne elektrane smanjiće potrošnju električne energije za oko 15 odsto.

Sredstva za investiciju obezbedila je Mocart fondacija, koja je u okviru svoje humanitarne akcije „Struju štedi da humanost više vredi“ ranije podržala i promociju mera štednje energije i podizanje svesti kod građana.

Đedović Handanović obišla je i domaćinstvo Gorana Janjića koje je ugradilo solarne panele i postalo kupac-proizvođač koristeći finansijsku podršku programa energetske sanacije domaćinstava.

Ugradnja solarne elektrane značajno će smanjiti troškove ovog domaćinstva, a subvencija Ministarstva i grada Valjeva bila je 420.000 dinara.

Broj kupaca-proizvođača u Srbiji povećan je šest puta u poslednjih godinu dana, na skoro 2.500, od kojih su oko dve trećine domaćinstva, a ukupna snaga ovih elektrana premašila je 37 megavata.

E2 portal (Beta)