TREĆE IZDANJE KONKURSA „EKOOPŠTINA“

Ambasada Francuske u Srbiji i njeni partneri: Institut Veolia, Saint-Gobain, Decathlon, NALED i SKGO, Wiener Stadistsche, HUOT, Fonroche lightning – BBAi, Ministarstvo zaštite životne sredine  i Delegacija Evropske unije, zajednički su otvorili treće izdanje konkursa „Ekoopština”.

Marina Nenković-Riznić, moderatorka konkursa „Ekoopština” i naučni savetnik na Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije u uvodnoj reči podseća šta je Projekat „Ekoopština”:

  • francusko-srpska platforma za saradnju na izazovima održivog grada, kroz identifikaciju primera dobre prakse razvijenih na lokalnom nivou u Srbiji kao i u Francuskoj, koji će biti predstavljeni tokom seminara organizovanih za lokalne zajednice u Srbiji. Ovi seminari će se održati u Beogradu, Vrbasu i Pirotu u aprilu i maju 2024. godine. U oktobru je predviđena dodela nagrada kojom će biti nagrađeni pobednici ovog novog izdanja.
  • Konkurs je otvoren za sve srpske gradove i opštine sa manje i više od 40.000 stanovnika u 4 kategorije (održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada, pametni gradovi) na kojem će biti nagrađeno ukupno 8 srpskih opština koje će biti pozvane na studijska putovanja u Francusku (link na veb sajtu za učešće na takmičenju)
  • Konkurs nagrađuje lokalne samouprave u Srbiji za njihove aktivnosti realizovane u 4 oblasti: energetska efikasnost zgrada, održivo upravljanje otpadom i vodom i održiva mobilnost.
  • konkurs je otvoren za sve nastavnike i učenike u Srbiji koji rade na zaštiti životne sredine (link sajta ka kategoriji učenika).

Pozvani su svi gradovi i opštine Srbije da učestvuju na seminarima i da svoje projekte podnesu do 7-og jula 2024. godine.

Obraćanje Nj.E. Pjera Košara, Ambasadora Francuske u Srbiji

Ambasador je izražava svoje zadovoljstvo što se takmičenje dobro uklopilo u pejzaž i danas predstavlja stub saradnje između Francuske i Srbije. Timovi ambasade imaju za cilj da nastave sa valorizacijom lokalnih zajednica u Srbiji u njihovom upravljanju pitanjima životne sredine kroz različite kategorije konkursa „Ekoopština″. On je podsetio da se ovo takmičenje takođe obraća mladim generacijama i njihovim profesorima u okviru razvijanja ekološke i i građanske svesti. Povodom Međunarodnog dana recikliranja, neophodno je podsetiti da je borba protiv klimatskih promena i zaštita planete Zemlje misija svih i hitnost koja se mora rešiti. Za konkurs „Ekoopstina″, angažovanje partnera i timova u protekle 2 godine pokazuje svoje rezultate. Više od 100 gradova je apliciralo, skoro 700 službenika i izabranih predstavnika je učestvovalo na seminarima, a nekoliko stotina dece je učestvovalo i komuniciralo o svojim projektima u svojim školama. Ambasador je pozdravio sve pobedničke gradove prethodnih izdanja.

Obraćanje Sandre Dokić, državne sekretarke Ministarstva zaštite životne sredine

Državna sekretarka je potvrdila da su vidljivi brojni rezultati projekta „Ekoopština″ na nivou lokalnih zajednica u protekle 2 godine. Naglasila je investiciju od skoro 5 milijardi evra u vidu donacija, vaučera i kredita Evropske unije i drugih partnera koji su omogućili razvoj lokalnih zajednica. Među vidljivim rezultatima, pomenuto je da je skoro 35 gradova uspostavilo planove upravljanja vodom i izgradilo 9 centara za tretman otpada širom teritorije Srbije. Ovaj projekat je važan sa aspekta energetske efikasnosti jer podiže svest o izgradnji zelenih infrastruktura i omogućava lokalnim zajednicama da se obrate Ministarstvu po pitanju zaštite životne sredine. Ministarstvo izražava svoje zadovoljstvo jer inicijativa „Ekoopština″ pokazuje interesovanje prema lokalnim zajednicama i pruža im priliku da budu u kontaktu sa stručnjacima iz inostranstva i razmene svoja iskustva. Ministarstvo zahvaljuje ambasadi na vođenju projekta sa toliko uspeha i takođe pozdravlja različite implikacije u vezi sa zelenim agendama za Srbiju i region Balkana.

Obraćanje Ivana Milivojevića, zamenik generalnog sekretara za usluge članstvu SKGO

SKGO podržava inicijativu „Ekoopština” i vidi pitanja životne sredine i održivog razvoja srpskih gradova i opština kao prioritet u svojoj strategiji. Razmena dobrih praksi između Francuske i Srbije omogućava inovativna rešenja za srpske gradove. Za organizaciju SKGO, inicijativa „Ekoopština” predstavlja stručnu podršku koja pruža svim članovima nove mogućnosti i prilike.

Obraćanje Vladana Ilića, Generalnog direktora Saint-Gobain za Srbiju

Kompanija Saint–Gobain je sa posebnim zadovoljstvom prihvatila učešće u nastavku projekta EKOOPŠTINA. Do sada se pokazalo da ova forma projekta pruža veliki podsticaj, kako lokalnim samoupravama, tako i mladim naraštajima koji prihvataju promene, žele inovacije i idu u korak sa vremenom. Za kompanije, kao građevinsku kompaniju koja više od 350 godina osluškuje potrebe društva uvodeći inovativna rešenja i koja je posvećena održivom građevinarstvu i energetskoj efikasnosti, inicijativa „Ekoopština”  je prepoznata kao idealan projekat. Svrha poslovanja njihove kompanije oslikana je kroz slogan ,,Making the world a better home”, što dodatno potvrđuje da je Saint-Gobain usklađen sa osnovnom idejom ovog projekta. Naglašava da veruje da će se, kao i do sada, uključiti mnogo gradova i opština i da će projekat imati uticaj prvenstveno na njihovu lokalnu sredinu, ali i na zemlju u celini. Ovakvi projekti omogućavaju perspektivu za nove generacije.

Obraćanje Violete Jovanović, izvršne direktorke NALED-a

Organizacija NALED izražava svoje zadovoljstvo zbog učešća u kreiranju ove platforme za razmenu iskustava koju predstavlja inicijativa „Ekoopština″. NALED vidi u tome veliku priliku za ostvarivanje napretka u standardima održivog razvoja za aktere u Srbiji. Za njihove članove, pitanja kojima se bavi inicijativa „Ekoopština″ predstavljaju jedan od glavnih ciljeva u strategiji organizacije. Takmičenje se uklapa u projekte NALED-a i omogućava dijalog sa svim akterima, te pozivaju opštine da se prijave na takmičenje kako bi učestvovale u ovim razmenama. NALED je podsetio da doprinosi podršci razvoja regiona uz podršku ministarstva, ERBD-a i AFD-a.

Obraćanje Svetlane Smiljanić, članica izvršnog odbora, Wiener Stadtische osiguranja

Za kompaniju Wiener Stadtische osiguranje, biti partner inicijative „Ekoopština″ je sinonim za podršku održivoj mobilnosti u Srbiji. Kompanija ističe da je partner gradova i opština, posebno sa ciljem poboljšanja kvaliteta života i razvoja okoline u kojoj živimo. Kao i prošle godine, organizovaće donaciju dva servisa za popravku bicikala radi promovisanja održive mobilnosti.

Obraćanje Borisa Živanovića, direktora prodaje Decathlon Novi Beograd

Kao sportska kompanija, Decathlon radi na popularizaciji bavljenja sportom i promoviše održivi razvoj Srbije. Učestvuje u smanjenju otpada, već od samog dizajna i konstrukcije svoje opreme. Postoje mogućnosti za recikliranje odeće i preuzimanje bicikala, na primer, koje Decthlon popravlja i prodaje po sniženim cenama. Decathlon izražava nadu da će svojim primerom i akcijama partnera na projektu inspirisati sadašnje i buduće generacije.

Obraćanje  Vladimira Vasiljevića, direktora HUOT Srbija

Kompanija HUOT je ponosna što je postala novi partner inicijative „Ekoopština″ i svoje učešće će uskladiti sa aktivnostima već prisutnih partnera. Preduzeće sprovodi mnoge aktivnosti u praćenju upravljanja vodom na nivou lokalnih samouprava, što se u potpunosti uklapa sa ovom inicijativom ambasade.

Obraćanje Cyril Huot, generalnog direktora BBAi international / Fonroche lighting

BBAi je konsultantska firma koja već 15 godina posluje u Srbiji, specijalizovana je za saradnju između Francuske i Srbije u oblasti zelenih tehnologija i inovacija. Posreduje u transferu francuskih tehnologija kako bi se omogućio zeleniji način života i razvile strategije dekarbonizacije. U saradnji sa kompanijom Fonroche Lighting, čije je sedište u Aženu u Francuskoj, svetskim liderom u svojoj oblasti, podržavaju razvoj i promociju održivog sistema javne rasvete koji omogućava kvalitetne javne usluge za poboljšanje svakodnevnog života u opštinama.

E2 portal