U BEČU SE GRADI NOVO ODRŽIVO NASELJE

27

U okviru saradnje Grada Beča i austrijske agencije za nekretnine ARE Austrian Real Estate do 2026. godine u 3. gradskom okrugu Landstraße nastaće novo stambeno naselje. Biće to mesto održivog stanovanja sa visokim nivoom kvaliteta života. Pomenuti gradski okrug je deo šireg gradskog centra, ali ima veliki udeo u zelenim površinama. Urbano naselje na površini od 11 hektara će imati 1.900 stanova za više od 4.000 stanovnika Beča.

Novo savremeno naselje gradiće se ne zanemarujući važne ekološke aspekte urbanog planiranja.

Grad Beč subvencionisaće polovinu od ukupno 1.900 planiranih stanova, a među subvencionisanim stanovima naći će se i oni za samohrane roditelje, i za mlade. Naselje će dobiti i park površine dva hektara i prodavnice, lokale u prizemljima, kao i prostore za zajedničko korišćenje. Ukupna vrednost projekta gradnje subvencionisanih stanova u novom naselju iznosi 22,7 miliona evra, a Grad Beč snosi 10,8 miliouna evra troškova. Radovi bi trebalo da počnu krajem 2022.

Ekološki održivo planiranje kao reakcija na klimatske promene

Koncept unutargradske zone zamišljene bez automobila u skladu je sa ekološki održivim planiranjem, i kao takav predstavlja odgovor na klimatske promene. Mere ozelenjavanja, regulisanja temperature, boljeg strujanja vazduha i zaštite od sunca, kao i snabdevanje energijom iz obnovljivih izvora doprinosi ne samo poboljšanju gradske mikroklime, nego su i jedan od načina borbe protiv letnjeg pregrejavanja stanova.

Na krovovima zgrada će biti postavljeni solarni paneli.

E2 portal   (EurocommPR)