U DANSKOJ OTVORENA NAJVEĆA VERTIKALNA FARMA ZA UZGOJ POVRĆA

Najveća evropska farma za vertikalni uzgoj povrća otvorena je prošle nedelje u predgrađu glavnog grada Danske Kopenhagena, javlja Anadolija. Reč je o farmi koju je kompanija Nordic Harvest otvorila u industrijskoj hali u mestu Tastrupu, što je najveći poduhvat te kompanije kada je reč o proizvodnji voća i povrća bez korišćenja zemljišta i sunčeve svetlosti.
Osnivač kompanije Anders Ridman istakao je da Nordic Harvest radi na projektima koji nude održiviji način proizvodnje hrane tokom cele godine i to lokalno, bez narušavanja prirode.

On je kazao da će povrće biti uzgajano na 14 spratova koji se pružaju od poda do krova, a plan je imati berbu 15 puta godišnje. Takav sistem zauzima manje prostora u odnosu na tradicionalni uzgoj, a biljke će, uz pomoć LED svetla, rasti na površini od 7.000 kvadrata.
Farma će koristiti i energiju dobijenu iz obnovljivih izvora, a ostvarivaće i uštede potrošnje vode za 95 posto u odnosu na tradicionalni uzgoj povrća.

Prvobitno je planiran uzgoj zelene salate, kelja i začinskog bilja i to bez korišćenja pesticida. Blizu hiljadu tona se očekuju godišnji prinosi, a prvi proizvodi u marketima bi trebalo da se nađu početkom naredne godine.

Ankete sprovedene u Danskoj su pokazale da je manje od četvrtine ispitanika spremno da konzumira proizvode iz vertikalnih bašti, dok 14 odsto ispitanih takve proizvode smatra opasnim.

Trenutno Ridmanova firma proizvodi šest poljoprivrednih sorti na moderni način vertikalnog uzgoja, a cilj im je da dodaju uzgoj još 14 sorti, uključujući i jagode i borovnice.
Ridman je kazao da mu se ostvario deo sna, ali da želi da podigne tu vrstu poljoprivrede na nivo koji je trenutno u SAD, Singapuru ili u Japanu, a sve to kako bi se poljoprivreda preselila u gradove, a postojeća poljoprivredna polja pretvorila u šume.

E2 portal   (N1)