U DUBAIJU ZABRANJENA PLASTIKA ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU

Odnos prema plastici za jednokratnu upotrebu promenio se i u Dubaiju, u kom se većina stanovništva trudi da smanji potrošnju i stvaranje plastičnog otpada. Kako javlja Euronews, gotovo četiri od pet stanovnika Dubaija kažu da sada recikliraju više nego pre pet godina, a svaki četvrti tvrdi da ga na recikliranje podstiču razne inicijative i kompanije koje zagovaraju smanjenje upotrebe proizvoda od plastike.

Vazdušne luke Dubai i Dubai World Central godišnje ostvaruju promet od gotovo 90 miliona putnika, a sa tim putnicima dolazi i problem zbrinjavanja plastičnog otpada – 5.500 tona plastike godišnje. Zbog toga je Međunarodna vazdušna luka Dubai početkom ove godine zabranila svu plastiku za jednokratnu upotrebu, što znači da su u kafićima i restoranima izbačeni plastični pribor za jelo, flaše sa vodom, slamke za piće, ambalaže i polietilenske kese.

U 700 hotela u Dubaiju već se traže alternative, odbacuje se korišćenje plastičnih flaša i prelazi se na staklene, a plastične hotelske ključ-kartice takođe bi uskoro mogle da postanu prošlost jer se razmišlja o prelasku na drvene materijale.

Kompanija za ekološka pakovanja Avani, jedna je od kompanija koje nude alternativu plastici, uključujući kesice napravljene od kasave (ili manioke) – gomoljaste biljke slične krompiru i poreklom iz šumskih područja Južne Amerike. Materijal od kog se izrađuju je biorazgradiv i kompostabilan, a kesice se razgrađuju tokom nekoliko meseci na kopnu ili u moru.

E2 portal   (Thenational.ae)