U KIKINDI RASPISAN JAVNI POZIV ZA SUBVENCIJU SOLARNIH PANELA U DOMAĆINSTVIMA

Grad Kikinda raspisao je Javni poziv za građane za subvencionisanje nabavke solarnih panela u domaćinstvima. Radi se o kupovini solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Za tu namenu, Grad je, zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike, opredelio milion i po dinara. Maksimalna subvencija po domaćinstvu je 420.000 dinara, a Javni poziv otvoren je do 29. decembra.

– Poziv je otvoren isključivo za vlasnike porodičnih kuća. Najvažniji uslov je da je objekat legalizovan, dok su ostali detaljno definisani Javnim pozivom. Jedno domaćinstvo može da konkuriše maksimalno za šest kilovata instalisane snage. Jedan kilovat instalisane snage daje 1.600 kilovata električne energije, to je na godišnjem nivou oko 9.600 kilovata električne energije, što zadovoljava potrebe četvoročlane porodice na oko 100 m2, uz normalnu potrošnju. Zainteresovanost je velika i nadam se da će ovaj i slični konkursi biti nastavljeni i u narednoj godini, s obzirom na to da je Kikinda sredina koja ima potencijal u obnovljivim izvorima energije – istakao je Nikola Jugin, energetski menadžer Grada Kikinde.

Nedavno su završena dva konkursa Grada Kikinde koji su se odnosili na zamenu stolarije, kao i na nabavku grejnih kotlova i izolaciju objekata, za šta je bilo opredeljeno ukupno osam miliona dinara, tako da 74 porodice u Kikindi zimu dočekuje u novim, znatno kvalitetnijim uslovima.

E2 portal (RTV)