U KLADOVU USKORO AGROSOLARNA ELEKTRANA

Opština Kladovo stavila je na javni uvid nacrt plana detaljne regulacije za gradnju solarne elektrane Kladovo Solar Gate.

Plan je bio na ranom javnom uvidu prošle jeseni, a investitor je kompanija ERG Renewables doo Beograd, osnovana 2019, čiji je vlasnik ERG Investments LTD registrovan na Kipru.

Predviđena je gradnja panela snage oko 300 MW, a plan obuhvata površinu od oko 582,94 ha u istočnom delu teritorije opštine Kladovo, na 5 km od centra, u okviru katastarskih opština Vajuga, Kladovo, Kladušnica, Podvrška i Rečica.

Reč je, kako se navodi, uglavnom o poljoprivrednom zemljištu, uglavnom njivama njivama slabijeg boniteta. U planu se ističe da je na području solarne elektrane moguća primena inovativnih rešenja, odnosno koncepta „agrosolar“ koji podrazumeva delatnost stočarstva ili poljoprivrednu proizvodnju, uz istovremenu proizvodnju električne energije.

– Primenom solarnih panela koji delimično, u određenom procentu propuštaju sunčevu svetlost, omogućava se zaštita poljoprivrednih kultura od ekstremnih vremenskih uslova, ali se i postavljanjem solarnih panela iznad poljoprivrednih kultura ili korišćenjem prostora za delatnost stočarstva, sprečava potencijalni konflikt kada se poljoprivredno zemljište koristi za proizvodnju električne energije. Da bi se omogućilo navedeno, u području solarne elektrane, moguće je građenje ekonomskih objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje, stočnih farmi i slično- stoji u dokumentu.

E2 portal (eKapija)