U KULI JE PLANIRANA IZGRADNJA JOŠ TRI VETROPARKA

Korišćenje vazdušnih struja i upotreba energije vetra najmanje zagađuje životnu sredinu, a daje značajne količine električne energije što pokazuju primeri vetroparkova u mnogim zemljama Evropske unije. I ako je naša zemlja još uvek pionir u korišćenju snage vetra, kao reprezent odlične prakse proizvodnje električne energije iz snage vetra u našoj zemlji je prvi vetropark u Kuli, a tri vetroparka u Vojvodini pokrivaju potrebe za 51.000 domaćinstava. Zbog opravdanosti ovakve investicije u Kuli je planirana izgradnja još tri vetroparka kompanije „MK Fintel Vind“, dok u opštini Kula navode da je u pripremi izgradnja i solarnih panela drugog investitora iz Australije, a koji su već poslali pismo o namerama.

Povoljni vetrovi, košava i severac opravdali su investiciju prvog vetroparka izgrađenog u Kuli, a ovaj projekat kažu da je „probio led“ kada je reč o korišćenju obnovljivih izvora energije u našoj zemlji. Da bi proizvodili dovoljno električne energije, vetrogeneratori moraju imati konstantne vetrove, što se na ovoj lokaciji pokazalo kao idealno, stoga će biti izgrađeno još tri.

„Naša firma za sada ima ukupno tri vetroparka u Vojvodini i oni skupa pokrivaju potrebe za 51.000 domaćinstava, planirano je još tri da se grade ovde u Kuli, i to Kula2, Kula3 i Kula4. Takođe, kompanije „MK grupa“ i „Fintel energija“ planiraju i jedinstven projekat u ovom delu Evrope – „Agro Solar“ to je primena solarnih panela sa određenom agrotehničkom zaštitom, a ispod kojih će se uzgajati određene biljne kulture bez upotrebe pesticida“, rekao je Luka Adžić, rukovodilac vetroparka MK „Fintel Vind“.

Sa privrednog aspekta ulaganja u ovakve projekte donose razne koristi, a najavljene su i nove investicije u obnovljive izvore energije.

„U planu je izgradnja još tri vetrogeneratora i da se pravi jedna velika solarna elektrana, to je privatna investicija na privatnim parcelama, a opština Kula je partner koji urbanistički i planski uređuje taj prostor. Jedna druga priča je pismo o namerama koje je stiglo je u našu opštinu pre nekoliko dana, to je inicijativa jedne australijske kompanije koja proizvodi solarne panele. Tu ćemo imati i direktne koristi“, Damjan Miljanić, predsednik opštine Kula

„U Srbiji taj potencijal nije ni malo zanemarljiv i mi čak imamo negde oko 15 procenata ukupno instalisanih kapaciteta dobijenih iz obnovljivih izvora energije. Jedan od prvih vetroparkova je u Zapadnobačkom okrugu napravljen u opštini Kula italijanske i domaće kompanije i to je bila investicija 15 miliona evra i koja pokazuje koliko je značajno korišćenje ovakvih potencijala“, rekao je Zoran Bulatović, direktor u PKS – Regionalne privredne komore u Somboru.

Koliko su značajne ovakve investicije govori podatak da samo tri vetrogeneratora u Kuli proizvedu električne energije za potrebe 7.000 domaćinstava.

E2 portal   (RTV)