U LAPOVU SE GRADI NAJVEĆA SOLARNA ELEKTRANA U DRŽAVI

U Srbiji su prve solarne elektrane otvorene pre više od 10 godina, ali tek u poslednjih godinu dana korišćenje solarne energije za proizvodnju doživljava bum.

To potvrđuje i nova investicija u centralnoj Srbiji, u Lapovu, u do sada najveću solarnu elektranu u državi DeLasol, u koju je uloženo 8,9 mil EUR, a koja će, prema rečima direktora kompanija Delasol i MT-Komeks Miloša Kostića, početi da isporučuje električnu energiju u martu.- Površina zemljišta iznosi 12,5 hektara i na toj površini će se instalirati 17.980 solarnih panela poslednje generacije. Kapacitet elektrane kao instalisana snaga iznosi 11,7 megavata (MW), a snaga priključenja prema distributivnoj mreži 9,9. Kada prevedemo koliko će elektrana proizvesti električne energije godišnje, ona će biti dovoljna da snabde 2.100 kuća u lokalu za celu godinu njihove potrošnje – rekao je Kostić.

Ukazao je i da je osunčanost, odnosno insolacija u Srbiji veća za 30 do 40% nego u Nemačkoj, koja važi za jednog od evropskih lidera u proizvodnji energije iz solarnih izvora. Zbog toga smatra da potencijali za gradnju solarnih kapaciteta u Srbiji nisu ni približno iskorošćeni.

– Naš plan je da u naredne dve godine izgradimo još četiri elektrane. Jedna, od novih 10 megavata, nalaziće se na istoj lokaciji u Lapovu, samo parcela pored. Još dve elektrane, za koje smo u procesu razvoja nalaze se Vojvodini i poslednja koju planiramo da izgradimo, kao našu sopstvenu investiciju, nalaziće se u Vranju – istakao je.

Cilj države Srbije je da do 2040. godine barem 40% energije dobije iz obnovljivih izvora. Istovremeno, stručnjaci procenjuju da bi Srbija trebalo da ima bar pet gigavata (GW) iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

– Trenutno, prema našim informacijama, u okviru sektora solarnih elektrana, na industrijskim preduzećima, kao i na zemljištu ima negde između 80 i 90 megavata (MW) instalisanih – kaže Kostić.

Srbija teži tranziciji sa fosilnih na obnovljive izvore energije, pa je pored ostalog pojednostavila proceduru za postavljanje solarnih panela i promovisala instituciju kupca-proizvođača, odnosno prozjumera.

Domaćinstva i firme su u poslednjih nekoliko meseci instalirali oko 360 krovnih fotonaponskih elektrana, ukupne snage 5,7 megavata (MW), a prema najavama iz Ministarstva rudarstva i energetike, u proceduri su elektrane snage 100 megavata (MW), navodi se u prilogu Kineske Medijske Grupe (CMG).

E2 portal (Beta)