U NIŠU OTVORENA IZLOŽBA ZELENIH IDEJA, PROJEKATA I INOVACIJA

Foto: UNDP

Na niškoj Tvrđavi je otvorena foto-izložba 15 inovacija koje su među najboljim do sada podržanim i realizovanim rešenjima za zelenu transformaciju privrede Srbije i društva, objavio je danas Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Izložba „Zelene ideje, projekti i inovacije“ ispred Salona 77, koja će biti otvorena do 14. avgusta, predstavlja „zelena“ rešenja koja već pozitivno utiču na životnu sredinu i zdravlje ljudi, a delo su inovatora iz Srbije – iz privatnog i javnog sektora, organizacija civilnog društva, istraživačkih institucija i lokalnih samouprava.

Uz fotografije postavka sadrži i opise inovacija, pa posetioci mogu da saznaju na koji način primena ovih ideja doprinosi smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, prelasku na obnovljive izvore energije, ponovnoj upotrebi otpada za dobijanje novih proizvoda, poboljšanju kvaliteta vazduha i očuvanju biodiverziteta.

Posetioci izložbe mogu videti i fotonaponsku elektranu sa punjačima za električne automobile u stambenom kompleksu Magdon u Nišu, inovaciju za reciklažu tekstilnog otpada u Novom Pazaru, inovaciju kompanije iz Smederevske Palanke koja proizvodi olovke i bojice od recikliranog novinskog papira.

Predstavljeno je i „Tečno drvo“ Instituta za multidiscilpinarna istraživanja iz Beograda, koje predstavlja novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida, posebno u gusto naseljenim gradskim područjima.

Izložbu su zajedno organizovali EU info kutak Niš i UNDP.

Izložba je u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ koji, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, u saradnji s Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva vlada Švedske, Švajcarske i Srbije.

E2 (Beta)