U PRIBOJU SE GRADI TOPLANA NA BIOMASU

Odbornici SO Priboj dali su saglasnost JP „Toplana Priboj“ da uđe u projekat „Podsticanje obnovljive energije i razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji“.

Ova odluka znači saglasnost za potpisivanje Ugovora za izgradnju nove gradske toplane na biomasu snage 8 MW kroz realizaciju razvojnog kredita nemačke razvojne banke KfW na period od 20 godina, uz grejs period od dve godine i uz minimalnu kamatnu stopu. Ugovor će po ovom projektu potpisati ministri finansija i energetike u Vladi Srbije, JP „Toplana Priboj“ i Opština Priboj.

Ovim projektom, odnosno izgradnjom nove gradske toplane rešiće se problem daljinskog grejanja u Priboju, korisnici će dobiti kvalitetno grejanje uz ujednačenu temperaturu svih 24 sata, biće popravljen i toplovod i podstanice, a ostvariće se i uštede zbog prelaska na drvnu biomasu, dok će se koncentracija ugljen i sumpor-dioksida u vazduhu smanjiti na najmanju moguću meru.

Izgradnjom nove gradske toplane i planiranom zamenom kotlarnice za Opštu bolnicu i Dom zdravlja Priboj će, možda i kao prva opština u Srbiji, izvršiti potpunu zamenu dosadašnjih fosilnih goriva lokalno dostupnom biomasom.

Inače, u Starom Priboju je već urađena nova kotlarnica na biomasu u OŠ „Branko Radičević“ koja još zagreva i prostorije objekta vrtića u ovom delu grada, Doma kulture i Opštinske uprave Priboj. Do jeseni će početi sa radom i nova kotlarnica, takođe na biomasu u novom delu grada koja će zagrevati prostor dve osnovne i dve srednje škole, kao i prostor školskog dispanzera i ambulante za odrasle u Novom Priboju.

E2 portal   (Glas Zapadne Srbije)