U RIMU SE GRADI NAJVEĆA SOLARNA FARMA NA SVETU

Rim planira izgradnju najveće solarne farme na svetu zahvaljujući kojoj će biti domaćin Svetskog sajma 2030. godine. Večni grad će ovakvom brigom o zaštiti okoline inspirisati čitav svet.

Iza projekta Expo Solar Park stoje CRA, Carlo Ratti Associati, arhitekta Italo Rota i urbanista Richard Burdett. Izložba će imati tri glavne oblasti: grad, park i bulevar.

Zemlje koje budu učestvovale na sajmu doprineće solarnoj farmi koja će obezbediti energiju za svaki izložbeni prostor i dekarbonisati okolinu. Izložbeni paviljoni će moći kasnije da se koriste za druge namene jer su predviđeni za višekratnu upotrebu.

Solarna farma zauzima 150.000 kvadratnih metara, a osim solarnih panela ispunjena je drvećem pa izgleda kao park. U sredini je Eko-sistem 0.0 koji je najviša građevina na sajmu. Autori su predvideli skladno koegzistiranje prirodnih i veštačkih struktura, a hlađenje se odvija putem isparavanja.

Dizajn farme je zadivljujuć, a ona će koristiti obnovljivu energiju sunca i čistiti vazduh. Tako je potpuno usklađena sa temom sajma „Ljudi i teritorije, zajedno: Urbana regeneracija, inkluzija i inovacije“.

E2 portal (Gradjevinarstvo)