U SMEDEREVU POSTAVLJEN SEMAFOR ZA KVALITET VAZDUHA

28
Foto: Crveni bedževi

Srbija je prva u Evropi – po broju preranih smrti od posledica zagađenja vazduha, a Smederevo je jedan od najzagađeniih gradova u zemlji. Skoro trećinu godine Smederevo je u bordo zoni, odnosno vazduh koji Smederevci dišu izaziva ozbiljne zdravstvene probleme. Jedna lokalna inicijativa zbog toga je odlučila da napravi prvi korak i svoje sugrađane obavesti o tome kada je vazduh opasan po njihovo zdravlje.

Zeleno na semaforu, dobra vest za Smederevce. Ovakvih dana u Smederevu je malo, tek svaki treći. Zbog toga lokalna inicijativa Crveni bedževi odlučila je da u centru grada, u pešačkoj zoni, postavi semafor koji pokazuje kvalitet vazduha. Semafor ne samo da će pomoći ljudima da sačuvaju zdravlje, već će im pomoći i da se suoče sa istinom, poručuju Crveni bedževi.

„Ljudi ne znaju kad je vazduh zagađen i verujem da sledeće grejne sezone kada ovuda bude prošli ovuda i svaki put videli da su svoje dete izložili crvenom vazduhu, onda će to možda postati tema na našim slavama, u kafanama i da će onda očekivanja građana možda biti veća, a samim tim će i nadležne institucije morati da se prilagode očekivanjama svojih građana“, kaže Nataša Rašković iz inicijative Crveni bedževi.

Po broju preranih smrti od posledica aerozagađenja, Srbija je prva u Evropi, a svaki deseti kancer pluća posledica je lošeg vazduha, a ne pušenja. Zagađenje je zbog toga sistemski problem koji ne mogu da reše sami građani, već im je potrebna pomoć institucija, objašnjavaju u CRTI, organizaciji koja lokalnim incijativama pomaže u njihovim borbama.

Zbog tog problema, prema izveštaju Instituta Batut i Svetske zdravstvene organizacije, u Smederevu od posledica zagađenja vazduha godišnje umru 223 osobe.
U tom gradu trećinu dana u jednoj godini vazduh je označen kao štetan i opasan. Zbog toga semafor je samo prvi korak, poručuju Crveni bedževi, koji je pokazao da građani ipak imaju moć.

E2 portal   (N1)