U ŠPANIJI ZBOG VELIKE SUŠE HAPSE VLASNIKE ILEGALNIH BUNARA

Španska civilna garda saopštila je danas da je uhapsila 26 ljudi u racijama na ilegalne bunare u Andaluziji u okviru šire akcije protiv nedozvoljene upotrebe vode u vreme produžene suše.

Odelenje Civilne garde za ekološki kriminal saopštilo je da je identifikovalo 250 prekršaja poljoprivrednika koji gaje voće, a napravili su ilegalne bunare i bušotine u oblasti Aharkija, istočno od priobalnog grada Malage. Šteta naneta vodnoj infrastrukturi procenjuje se na 10 miliona evra.

Vlada Španije se zalaže za sve stroža pravila upotrebe vode u Andaluziji, najvažnijoj oblasti na svetu za proizvodnju maslinovog ulja i ključnog proizvođača voća i povrća za Evropu.

Rekordno visoke temperature u aprilu u Andaluziji nadovezale su se na već hroničan problem nedovoljno kiše. Čak i pre početka leta količina vode u basenu reke Guadalkivir, koja prolazi kroz tu teritoriju, iznosi samo oko 27,95 odsto uobičajene.

Poljoprivrednicima u toj oblasti je za navodnjavanje ostalo tej deset odsto vode koju obično koriste.

Ovakva situacija u toj velikoj poljoprivrednoj oblasti, kao i u severoistočnoj Katoloniji, znači da su ukupne rezerve vode u Španiji opale na 48,9 odsto.

Prošli mesec je bio najsušniji april do sada u Španiji. Sada je 27 odsto teritorije Španije ili u vanrednom stanju suše, ili u stanju upozorenja na suša predstoji.

Poljoprivrednici širom zapadnog Sredozemlja upozorili su da će verovatno rod podbaciti.

Zalihe vode su sve više političko pitanje uoči lokalnih izbora 28. maja u Španiji. Levičarska centralna vlada kritikovala je desničarsku regionalnu upravu Andaluzije da pokušava da „proglasi amnestiju“ za ilegalne bunare u regionu Donjana, čime se krši propis Evropske unije.

Ekstremni desničari u Španiji pribegli su društvenim mrežama da šire dezinformacije o tome da je jedan vladin zvaničnik naredio pražnjenje improvizovanih bazena u koje poljoprivrednici sakupljaju vodu.

E2 portal (Beta)