U SRBIJI 10 GRADOVA DOBILO KIŠNE BAŠTE

Kompanija A1 Srbija objavila je da je završila sadnju kišnih bašti u okviru projekta „Niklo kao ja“ u 10 gradova širom Srbije i pozvala građane da do 27. oktobra glasaju za najlepšu kišnu baštu.

Kišne bašte, u okviru projekta „Niklo kao ja“ koji ima za cilj smanjenje negativnih posledica klimatskih promena u urbanim sredinama, do sada su uređene u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Novom Pazaru, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Nišu, Bečeju i Somboru.

„Kišne bašte predstavljaju inovativni odgovor na izazove ubrzane urbanizacije, a njihova svrha je smanjenje katastrofalnih posledica padavina, poplava i pojava klizišta u urbanim sredinama“, rekla je pejzažna arhitektica projekta Amela Greksa.

Dodala je da sadnjom odgovarajućih biljaka ove zelene površine usvajaju višak atmosferske vode nastale velikim padavinama, čime omogućavaju smanjenje opterećenja kanalizacijskog sistema, očuvanje vode i poboljšanje njenog kvaliteta, mikroklime i podsticanje biodiverziteta.

Generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija Dejan Turk je istakao da je svima u kompaniji važno da daju svoj doprinos očuvanju životne sredine, kao i podršku lokalnim sredinama u borbi protiv negativnih klimatskih promena.

„Verujem da kišne baste stižu u pravom trenutku i da će sa stečenim znanjem i ekspertizom njihova primena biti još rasprostranjenija u Srbiji u narednim godinama, a mi svakako nastavljamo sa njihovom izgradnjom“, kazao je Turk.

U svakom gradu lokalno stanovništvo je imalo priliku da radi na kreiranju i uređenju kišne bašte zajedno sa profesionalnim baštovanima i uz pomoć zaštitnih lica projekta, glumice Mione Marković i putopisca i TV autora Andreja Maričića.

Projekat „Niklo kao ja“ realizovan je uz podršku evropske organizacije „Propulsion“ i Šumarskog fakulteta u Beogradu, kao i lokalnih samouprava u odabranim gradovima.

Sve bašte su prikazane na sajtu www.svetkakavzelis.rs

E2 portal (Beta)