U SRBIJI DANAS POČELA EU ZELENA NEDELJA

U Srbiji je danas počela manifestacija EU zelena nedelja, a fokus će ove godine biti na veštinama za održive, otporne i socijalno pravedne zajednice.

Manifestacija, koja će trajati od 3. do 11. juna, obuhvatiće niz događaja sa stotinama građana svih uzrasta koji dele viziju „zelenije Srbije“ sa boljim kvalitetom vazduha, vode i zemljišta, manje zagađenja i bezbednom životnom sredinom, saopštila je EU info mreža.

EU, koja ima „najjače i najkompletnije“ zakonodavstvo o životnoj sredini na svetu, nada se da će Srbija nastaviti da prenosi i primenjuje zakone kako bi postala „zelenija“ od zemalja članica Unije, navodi se u saopštenju.

Obeležavanje EU zelene nedelje je svedočanstvo ukupne podrške EU sektoru u Srbiji i njene saradnje sa nacionalnim i lokalnim institucijama u tom cilju.

Događaji u okviru EU zelene nedelje, koji će biti organizovani širom Srbije, otvoreni su za sve građane i uključuju širok spektar aktivnosti posvećenih svim uzrastima: sportske manifestacije, radionice, okrugle stolove, eko akcije i takmičenja.

Evropska unija, svetski lider u zaštiti životne sredine, podržava Srbiju na njenom putu ka zdravijoj životnoj sredini. Sa preko 580 miliona evra bespovratnih sredstava uloženih u zaštitu životne sredine i klimatske akcije u Srbiji, EU je najveći donator u toj oblasti u zemlji, navodi EU info mreža.

E2 portal (Beta)