U VELIKOJ BRITANIJI ZABRANJUJU PLASTIČNA PAKOVANJA ZA KEČAP, MAJONEZ I PRELIVE ZA SALATE

Nova zabrana plastičnih pakovanja određenih prehrambenih proizvoda u Velikoj Britaniji sledi nakon zabrane plastičnih slamki i štapića za uši uvedene krajem 2020. godine.

Kečap, majonez i prelivi za salate u Velikoj Britaniji uskoro neće moći da se pakuju i prodaju u malim plastičnim kesicama, a njihova distribucija će se zabraniti i restoranima. Reč je o novim merama koje se pripremaju s ciljem smanjenja nastanka otpada, a posebno plastičnog otpada koji ne može da se reciklira i obično završava na deponijama ili u moru. Uz navedene plastične kesice sa kečapom, majonezom i raznim prelivima za salate, planira se i zabrana plastičnih tanjira i malih pakovanja mleka za kafu.

Otkako su supermarketi krajem 2015. godine počeli da naplaćuju ​​plastične kese, njihovo korišćenje je opalo za 95 %. Takođe, još 2018. godine zabranjena je mikroplastika u proizvodima za ličnu higijenu koja ispiranjem kroz odvode dospeva u sve prirodne vodene sisteme, a od 1. oktobra 2020. zabranjena je i upotreba plastičnih slamki i štapića za uši.

E2 portal   (Ekovjesnik)