UKLANJA SE OPASAN INDUSTRIJSKI OTPAD IZ KRUGA FABRIKE U ČAČKU

Načelnik Moravičkog okruga Marko Parezanović saopštio je da se opasan industrijski otpad u krugu nedavno prodate bivše Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku nalazi duže od 20 godina i da će uskoro biti uklonjen.

On je naveo da je posle dobijanja informacije da se u prostoru FRA nalazi industrijski otpad obišao tu lokaciju i obavio niz konsultacija sa predstavnicima Ministarstva za zaštitu životne sredine, zakonskim zastupnikom fabrike i Osnovnim javnim tužilaštvom.

„Vlasnik ovog istorijskog otpada je Fabrika reznog alata u stečaju, a otpad se na različitim lokacijama u okviru fabrike nalazi duže od 20 godina“, navodi Parezanović u saopštenju.

On je dodao da je zakonski zastupnik fabrike, postupajući po nalogu inspektora, angažovao licenciranu ustanovu koja je popisala otpad, utvrdila količinu, vrstu otpada i stepen opasnosti po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

„U razgovoru sa zakonskim zastupnikom fabrike dobio sam čvrste garancije da će otpad, koji u krugu fabrike stoji dve decenije, biti vrlo brzo uklonjen i da je novac za ovaj složen proces obezbeđen“, navodi Parezanović.

On je istakao da je od Osnovnog javnog tužilaštva u Čačku dobio informacije da su predistražne radnje o eventualnim propustima u upravljanju tim otpadom završene i da će u narednim danima biti doneta odluka o tome da li će biti pokrenut krivični postupak protiv odgovornih lica.

Potpredsednica Gradskog odbora Narodne stranke u Čačku Violeta Marković rekla je pre pet dana na konferenciji za novinare da se u centru grada, u prostoru nekadašnje FRA nalazi „ogromna količina“ opasnog otpada, da je to prijavila gradskim i republičkim vlastima, ali da niko nije reagovao.

I bivši predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić potvrdio je ranije agenciji Beta da se u krugu fabrike nalaze burad sa oko 20 tona opasnih soli, u čijem sastavu je barijum-hlorid i cijanid, a da se još više takvih buradi nalazi smešteno u blizini fabriike.

Prema njegovim nezvaničim informacijama, u pitanju je ukupno oko 100 tona opasnih materija koji se u FRA koristio za kaljenje alata.

E2 portal (Beta)