ULAGANJE U SOLARNA POSTROJENJA U SRBIJI

44

Austrijska kompanija Solid solar energy systems zainteresovana je za ulaganja u solarna postrojenja u Srbiji, izjavio je direktor Štefan Janšter nakon sastanka sa srpskom ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović.

– Zajedno sa srpskim partnerima istražili smo tržište, uradili nekoliko studija izvodljivosti za više gradova, kako bismo procenili potencijale solarne energije. Spremni smo za detaljno projektovanje i izgradnju solarnih postrojenja. Imamo tehnologiju i iskustvo, postojimo na tržištu više od 30 godina i upravljamo u više od 20 sistema – rekao je prvi čovek kompanije koja je pre tri godine došla u srbiju, navodi se u saopštenju kabineta ministarke Mihajlović, prenosi sajt Vlade Srbije.

Mihajlovićeva je tokom razgovora sa delegacijom austrijske kompanije istakla da je Srbija nedavno dobila četiri važna zakona u energetskom i rudarskom sektoru, uključujući i potpuno novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, te da su za našu državu i dalji razvoj važna ulaganja u obnovljive izvore energije.

– Želimo da u Srbiji vidimo što više kompanija koje se bave obnovljivim izvorima, da gradimo hidro, gasna i solarna postrojenja i doprinesemo smanjenju emisija ugljen-dioksida. Za Srbiju je važna energetska i ekološka bezbednost na putu energetske tranzicije i zelene energije. Naš cilj je da se do 2040. godine 40% energije dobija iz obnovljivih izvora – poručila je ministarka.

E2 portal   (eKapija)