UNDP POKRENUO KAMPANJU PROTIV DAVANJA SUBVENCIJA ZA KORIŠĆENJE FOSILNIH GORIVA

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) objavio je juče video u kome jedna od najpoznatijih izumrlih životinja, dinosaurus, u govoru pred Generalnom skupštinom UN poziva svetske lidere da prestanu da podržavaju upotrebu fosilnih goriva, sa ciljem da se skrene pažnja na negativne efekte koje subvencije za fosilna goriva – ugalj, naftu i gas, imaju na klimatske promene.

Video je deo kampanje „Ne biraj izumiranje“, koja želi da ukaže koliko subvencije za dobijanje energije iz fosilnih goriva koče napredak u zaustavljanju klimatskih promena, dok istovremeno produbljuju nejednakosti izmedju bogatih i siromašnih, navedeno je u saopštenju.

Uoči globalne Konferencije o klimatskim promenama u Glazgovu COP26, UNDP je objavlio i istraživanje koje pokazuje da je iznos od 423 milijarde američkih dolara, koji se godišnje u svetu potroši na subvencije za fosilna goriva, četiri puta veći od iznosa koji je potreban siromašnim zemljama da bi krenule u borbu sa klimatskim promenama.

Takodje, ova svota novca bila bi dovoljna da podmiri troškove vakcinacije celokupnog svetskog stanovništva protiv korona virusa, a istovremeno predstavlja i trostruki iznos godišnjih sredstava koja se ulažu za globalno iskorenjivanje ekstremnog siromaštva.

„Proces reformi nije lak i prelazak na čistiju energiju podrazumeva čitav niz izazova u velikom broju zemalja. Svaka zemlja mora da pronađe svoj put. Ali isto tako znamo da moramo da odustanemo od ovakvih izvora energije koji doprinose sve lošijoj situaciji na planeti“, poručio je administrator UNDP-a Akim Štajner.

Ukazano je da bi smanjenje subvencija za fosilna goriva doprinelo smanjenju emisija CO2, kao i boljem zdravlju i dobrobiti ljudi, a to je prvi korak ka utvrdjivanju prave cene energije one koju društvo i životna sredina plaćaju zbog upotrebe fosilnih goriva.

Iz UNDP-a su takodje istakli da ova tranzicija mora biti pravedna i sprovedena tako da ne ispaštaju najsiromašniji tako što bi ostali bez radnih mesta ili plaćali previsoku cenu za snabdevanje energijom.

Nedavni Izveštaj UN o klimatskim promenama, kako se podseća, ukazuje da je potrebno da ukupne emisije gasova sa efektom staklene bašte, poput CO2, do 2050. godine ne budu veće od količina koje mogu da se apsorbuju iz atmosfere, kako bi se globalno zagrevanje zadržalo ispod dva stepene Celzijusa do kraja veka. To je ono što naučnici tvrde da je potrebno uraditi kako bi se izbegla klimatska katastrofa.

Video se na srpskom jeziku može videti na linku: https://www.youtube.com/watch?v=zBpwbw9vJtM, a dodatne informacije o kampanji „Ne biraj izumiranje“ dostupne su na: https://dontchooseextinction.com/.

E2 portal   (Beta)