URBANO SELO U PORTUGALU

Arhitektonski biro BIG u saradnji sa globalnom luksuznom platformom Farfetch je projektovao urbano selo na padinama reke Leca u Portu u Portugalu. U ovom projektu učestvuje i firma iz Portugala koja se bavi nekretninama Castro Group, a sam projekat je nazvan Fuse Valley i imaće 12 jedinstveno dizajniranih zgrada, od kojih će svaka predstavljati različit element kompanije. Završetak projekta se planira za 2025. godinu.

Ovo je deo master plana od ukupno 24 zgrade, koje će biti predstavništva raznih kompanija i startupova. 178000 kvadratnih metara ovog gradilišta biće ispunjeno osim zgradama i trgovima, uređenim dvorištima i parkovima. Svaka od zgrada leži na seriji zelenih terasa koje se povezuju sa glavnim putem i sa Leca rekom.

Ovo nije običan korporativni kompleks, već živahan prostor u kome će buduće kuće Farfetcha biti najimpresivniji delovi grada, koji će privlačiti pažnju svih posetilaca. Plan je da se grad širi organski, kao pravo selo.

Prirodni putevi se rasprostiru od dvorišta do krovova i na taj način formiraju fleksibilne platforme za ljude da cirkulišu oko kompleksa. Sami krovovi zgrada su napravljeni kao produžetci padina koji prave prirodne terase za odmor i opuštanje posetilaca. Fasade u prizemlju su iskošene i uvučene i na taj način stvaraju dodatan prostor.

Enterijer i eksterijer svake od ovih zgrada predstavlja prostor spojen sa prirodom napravljen da poboljša produktivnost i blagostanje stanovnika. Svaka zgrada je dizajnirana tako da kreira iskustvo dinamičkog enterijera, dok se vizuelna i fizička povezanost sa svim spratovima stvara tako što svaka struktura ima potkrovlje poput ateljea sa visokim plafonima i spuštenim spratovima sve do zemlje.

E2 portal   (Gradjevinarstvo)