UŠTEDA ENERGIJE U ŠKOLAMA

U školi se troši mnogo energije tokom jednog dana. Od grejanja do neefikasne rasvete, škola koja radi preko 10 sati dnevno je veliki potrošač energije.

Mi vam predstavljamo 12 korisnih saveta, od kojih sigurno makar nekoliko može da se primeni i u našim školama.

1. Zamenite neefikasnu rasvetu. U školama je rasveta postavljena na svakom koraku, od hodnika, preko učionica do školskih terena i parkinga. Potrebno je samo zameniti takvu rasvetu LED sijalicama, i na taj način može da se uštedi do 30% energije.
2. Postavite senzore na pokret. Često su svetla upaljena tokom celog dana u nekim hodnicima kojima se ne prolazi često tokom dana, tako da nije neophodno da budu upaljena. Uz ovakve senzore, svetlo će se paliti samo kada neko tuda i prolazi.
3. Gasite svetla. Kada napuštate učionicu, školu, školske prostorije, neophodno je da osoba koja izlazi na kraju ugasi i svetlo.
4. Investirajte u sisteme upravljanja energijom. Instaliranjem sistema, kao što je termostat i tajmer, moći ćete da kontrolišete grejanje i hlađenje.
5. Redovno čistite filtere. Ako imate prljav filter na peći ili drugom aparatu, znate da kada se zaprlja gubi i efikasnost, zato treba da se redovno održavaju.
6. Mnogo računara = mnogo energije. Ni skrinsejveri ne štede energiju, ali je štedi funkcija „sleep“ na vašem monitoru. Ako u školi planirate nadogradnju računara, trebalo bi da uzimate samo one proizvode sa oznakom Energy Star. To znači da su prošli testove energetske efikasnosti i da su efikasniji od ostalih.
7. Bolja izolacija. Mnogo toplote u zgradi se izgubi kroz slabo izolovane zidove i plafone. Nadogradnjom izolacije ćete smanjiti potrošnju energije za grejanje, odnosno hlađenje. Iako ovo deluje kao velika investicija za školu, potrebno je gledati dugoročno.
8. Renovirajte toalete. Toaleti su generalno u jako lošem stanju u školama kod nas. Bilo bi idealno kada bi mogli da se uvedu energetski efikasni sušači za ruke, kao i da se ugrade lavaboi koji troše manje tople vode, i vode generalno.
9. Promovišite upotrebu prirodnog svetla. Jedan deo nastave se dešava tokom dnevne svetlosti i tada možete da smanjite potrošnju svetla skoro za pola, u zavisnosti koje je doba dana i koje je doba godine.
10. Grejte učionice, ne hodnike. Ogromni hodnici troše mnogo toplote, i nema potrebe da se greju. Neophodno je samo grejanje učionica i prostorija gde se boravi duže tokom dana.
11. Promovišite recikliranje. Iako ova mera ne štedi energiju, pomaže u smanjenju otpada , a najjednostavniji način za promovisanje reciklaže je postavljanje kanti sa znakom za reciklažu što će svakodnevno podsećati i učenike i nastavnike da urade nešto dobro za životnu sredinu.
12. Postavite solarne kolektore na krov škole. Gde je moguće i gde ima dovoljno materijalnih sredstava, idealno bi bilo da se postave solarni kolektori, koji smanjuju nivo potrošnje energije.

E2 portal