UŠTEDE KOD ADAPTACIJE

Energy efficiency rating graph on a desk with a wooden house model, calculator, folding ruler, light bulb and a computer keyboard

Kućne kancelarije

Prvo, potražite nedovoljno iskorišćene prostore u kući koji se mogu adaptirati
Pravljenje kućne kancelarije može biti jednostavno kao dodavanje nameštaja ili adaptiranje tavana. Prema nekim istraživanjima u razvijenom svetu, svaki 10-ti zaposleni radi od kuće bar deo vremena, a broj se povećava svake godine. U bliskoj budućnosti, velike su šanse da će se i Vama to desiti.
Ponekad se postojeći prostorni plan teško može prilagoditi za kućnu kancelariju, ali umesto proširenja kuće, jedno potencijalno rešenje je da preradimo postojeći prostor tako da može da primi više od jedne funkcije .
Druga alternativa je da se neiskorišćen podrum ili tavan pretvore u poslovni prostor. Mislite unapred kuda će proći električne instalacije ili cevi za buduće kupatilo.

Razmislite o svojim radnim navikama, načinima kretanja i pristupačnosti za Vaše klijente. Pažljiva evaluacija načina života i načina kako se postojeća soba trenutno koristi, mogu biti početak redizajna.
Dorada postojećeg tlocrta , tako da su svi delovi kuće u potpunosti iskorišćeni ima više smisla nego dodavanje kvadrature (jednokrevetna soba može da se reorganizuje ili susedne prostorije spoje u jedan prostor).

Razmislite koja se postojeća soba malo koristi. Formalna trpezarija ili dnevni boravak može da posluži u takve svrhe. Dobro promišljen dizajn može da se transformiše u jednu prostoriju za radni i životni prostor. Izrada mesta za novu kućnu kancelariju može biti jednostavno kao dodavanje novog komada nameštaja. Običaj orman, na primer, možete da držite otvorenim sa računarom i kancelarijskim materijalom, a kasnije po upotrebi zatvoriti i soba se vraća na korišćenje porodici.

Razmislite o tavanu ili podrumu. Pretvaranje bilo kog neiskorišćenog prostora će biti uvek skuplje rešenje, ali je korist u tome da vlasnik kuće dobija namenski prostor za kancelariju umesto da ga deli sa drugim aktivnostima. Pretvaranje tavana ili podruma u kancelariju će zahtevati rešavanje izolacije i zaptivanja vazduha, kao i obezbeđenje odgovarajućeg osvetljenja.

Kreirajte udobno radno okruženje. Rešite probleme kao što su loš kvalitet vazduha, osvetljenje, neadekvatnu akustiku, temperaturne oscilacije i strujanje vazduha u ranoj fazi projektovanja.
Kancelarija često zahteva posebno „ožičavanje“ neophodno za rad štampača, računara, faks mašine, koaksijalne ili mrežne kablove i telefonske linije. Gde je to moguće, postavljanje instalacije na panele što će omogućiti lakše buduće promene.
Kada birate aparate, osvetljenje i kancelarijsku opremu, potražite energetski efikasne modele i obezbedite isključivanje opreme kako biste sprečili električna opterećenja.

 

E2 portal