UŽICE DOBILO „TEČNO DRVO“

„Svet pun srca je svet pun prilika“, parola je pod kojom je NLB Komercijalna banka gradu Užicu i beogradskoj opštini Stari Grad, donirala Liquid 3 tečno drveće, potpuno novo rešenje za prečišćavanje vazduha i revolucionarnu inovaciju Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu.

Ukupna vrednost donacije ovih prvih urbanih foto-bioreaktora, osmišljenih tako da uklanjaju ugljen-dioksid i zagađenje u sredinama gde su njihove koncentracije najveće i gde nema dovoljno prostora za sadnju drveća, iznosi skoro šest miliona dinara.

Tečno drveće, izum tima domaćih naučnika, nagrađeno je kao jedno od najboljih inovativnih i klimatski pametnih rešenja u okviru projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj. U pitanju je akvarijum, ispunjen sa šest stotina litara vode i algama, koje prečišćavaju vazduh i proizvode kiseonik. Ujedno, ovaj sistem je multifunkcionalan – napravljen je kao klupa, punjač za mobilne telefone i noćno svetlo, a ima i solarnu ploču, što omogućava da za svoj rad koristi obnovljiv izvor energije.

„Čast nam je što smo zahvaljujući NLB Komercijalnoj banci postavili Liquid3 na Trgu partizana u našem gradu, jer Užice kontinuirano radi na poboljšanju kvaliteta života i zdravlja naših sugrađana. Prva smo lokalna samouprava koja sufinansira mere energetske efikasnosti individualnih objekata. Prepoznati smo i kao grad koji osmišljavanjem inovativnih rešenja uspeva da poboljša kvalitet vazduha u urbanoj zoni, a sve je merljivo kroz redovne monitoringe“, kaže gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

E2 portal