VALENSIJA JE EVROPSKA ZELENA PRESTONICA ZA 2024.GODINU

Visit Valencia

Španski grad Valensija je danas zvanično postao Evropska zelena prestonica za 2024. preuzimajući titulu od estonskog Talina.

Valensija je dobila titulu zahvaljuju ranijim i tekućim postignućima u oblastima održivog turizma, klimatske neutralnosti, kao i poštene i inkluzivne zelene tranzicije, saopštila je Evropska komisija.

Kao što ilustruje njen moto „Zajedno u misiji“, sa snažnim naglaskom na ljude, Valensija efikasno kombinuje ekološke izazove sa društvenim, navodi se. 97% stanovnika živi u krugu 300m od zelenih urbanih područja. Grad je izuzetno posvećen povećanju kvaliteta vazduha, i obnavljanju prirodnih ekosistema, kao što su dina Devesa i močvarni ekosistemi. Takođe stimuliše zdraviju i održivu proizvodnju hrane kroz „Program za susedstvo i hranu“.

Evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičius rekao je da je Valensija zaslužila titulu zbog ambiciozne strategije održivosti dodajući da su prednost grada njegovi ljudi.

Valensija je kao Evropska zelena prestonica planirala za tekuću godinu više od 300 aktivnosti i događaja sa ciljem da dopre do svih sektora grada.

Evropska komisija je navela da je od sada do 30. aprila otvoren rok za prijave gradova za sledeći ciklus.

E2 portal (ERA)