VELIKA BRITANIJA JE NAJVEĆI EVROPSKI INVESTITOR U VETROENERGIJU

37

Velika Britanija je zauzela prvo mesto u Evropi po ulaganjima u elektrane na vetar u 2020. godini, sa iznosom od 13 mlrd EUR prema izveštaju organizacije WindEurope.

Od ukupnih lanjskih ulaganja u ovaj sektor širom Starog kontinenta, vrednih 43 mlrd EUR, Holandija je investirala skoro 8 mlrd EUR, našavši se na poziciji broj dva, a slede Francuska sa 6,5 mlrd EUR, Nemačka sa 4,3 mlrd EUR, dok je Turska peta sa 1,6 mlrd EUR, prenosi agencija Anadolija.

Izveštaj o finansiranju i ulaganjima u evropsku industriju vetra u 2020. godini pokazuje da su investicije u priobalne vetroparkove dostigle lani rekordnih 26,3 mlrd EUR, dok su investicije u nove kopnene vetroparkove iznosile 16,5 mlrd EUR.

Komentarišući izveštaj, izvršni direktor WindEurope-a Gil Dikson ocenio je da bi vlade u Evropi trebalo da podstaknu ulaganja u vetroenergiju pojednostavljenjem postupka izdavanja dozvola kako bi ostvarile klimatske i energetske ciljeve, dodajući da u suprotnom ne vidi svrhu od povećanja navedenih ciljeva.

– Tehnologija je dostupna. Novac je dostupan. Ali nedostaju prave politike, posebno u vezi sa dozvolama za nove vetroparkove za šta su pravila i postupci suviše složeni – rekao je on.

Prema izveštaju, većina investicija obezbeđuje se putem bankarskih kredita, pri čemu dužničko finansiranje iznosi između 70% i 90%, dok se preostalih 10% do 30% obezbeđuje na tržištima kapitala.

E2 portal   (Tanjug)