VELIKE UŠTEDE ENERGIJE U BEČKOM JAVNOM PREVOZU

Bečko gradsko preduzeće za javni prevoz Wiener Linien osmislilo je zanimljivu metodu za dobijanje električne energije iz obnovljivog izvora. U sklopu projekta „Brake Energy“ reciklira se energija koja se iz metroa oslobađa prilikom kočenja, i pretvara se u struju.

Naime, svaki put kada se metro zaustavi na stanici, oslobađa se energija kočenja. Većina te energije vraća se u sistem i pokreće dolazeće metroe. Kada se ne koristi za pokretanje nekog drugog metroa, ta energija se preusmerava u mrežu naizmenične struje kompanije Wiener Linien. Takva reciklirana struja se tada koristi za napajanje pokretnih stepenica, liftova i rasvete na stanicama bečkog metroa.

Prema procenama, ova postrojenja na godišnjem nivou mogu da proizvedu do 3 GWh električne energije, što u proseku odgovara potrošnji struje u 720 domaćinstava, a omogućuje i značajno smanjenje emisija CO2 – za čak 400 tona.

Danas samo jedan odsto ukupnih emisija ugljen-dioksida u austrijskoj metropoli odlazi na javni prevoz. „Mi smo uvek u potrazi za novim načinima za zaštitu klime. Zbog toga od januara 2020. nabavljamo samo struju sa nultom emisijom CO2, koja je u celini dobijena iz obnovljivih izvora energije u Austriji“, objasnio je direktor kompanije Wiener Linien Günter Steinbauer.

Beč bi uskoro trebalo da dobije još četiri ovakva postrojenja za recikliranje energije, od kojih je prvo planirano već 2021. godine. Energija koja se oslobađa prilikom kočenja tramvaja takođe se vraća nazad u mrežu, i na taj način mogu da je koriste i ostala vozila u tom području. Bečki tramvaji na ovaj način proizvode već 30 % potrebne energije.

E2 portal   (Eurocomm PR)