VELIKI BROJ GRAĐANA ZAINTERESOVAN ZA SUBVENCIJE ZA ENERGETSKU EFIKASNOST

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je juče u Novom Sadu ugovore za 260 građana koji su dobili subvencije Ministarstva i lokalne samouprave za sprovođenje mera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima.

„Veliko je interesovanje građana za subvencije za energetsku efikasnost i do danas je u 20 gradova i opština širom Srbije ukupno potpisano oko 1.400 ugovora sa građanima. Samo u Novom Sadu uručeno je 260 ugovora, što je najveći broj ugovora koji se odjednom dodeljuje na ovom javnom pozivu“, rekla je ona.

Navela je da je ukupna vrednost projekta je 75 miliona dinara, a javni poziv još nije završen i građani Novog Sada mogu i dalje da se prijavljuju.

„Mere energetske efikasnosti doprinose da građani troše manje energije, da pomognu svojim novčanicima, ali i čitavom energetskom sistemu da se bolje nosi sa izazovima energetske tranzicije i da unapređujemo životnu sredinu“, rekla je ministarka.

Đedović Handanović je istakla da je država na različite načine podsticala građane da smanje potrošnju energije i podsetila da je u oktobru više od polovine svih domaćinstava u Srbiji ostvarilo popust na racionalnu potrošnju energije.

Naglasila je da će Ministarstvo u Novom Sadu sufinansirati i energetsku sanaciju Osnovne škole „Branko Radičević“, kao i da ova lokalna samouprava učestvuje u Javnom ESCO projektu, čiji je cilj unapređenje energetske efikasnosti u stambenim zgradama u sisteme daljinskog grejanja i prelazak na naplatu grejanja prema potrošnji.

Ukupno su Ministarstvo i Grad Novi Sad u energetsku efikasnost u prethodne tri godine uložili oko 211 miliona dinara.

Do sada je više od 430 građana na osnovu sprovedenih javnih poziva je tokom prethodne i ove godine u Novom Sadu dobilo bespovratna sredstva za ugradnju solarnih panela, zamenu stolarije i ugradnju kotlova na gas.

E2 portal (Beta)