VERTIKALNA ŠUMA U UTREHTU

Otkako je projekat Bosco Verticale dobio brojne pohvale, italijanski studio Stefano Boeri Architetti širom sveta neprestano dizajnira zgrade prekrivene biljkama. Njegov doprinos popularizaciji ovog trenda je veoma značajan, a za najnoviji projekat studio najavljuje korišćenje hiljada biljaka i stotina drveća. Ovo se, prema navodima autora, može uporediti sa vegetacijom koja se nalazi na jednom hektaru šume.

Izgradnja solitera nazvanog The Wonderwoods Vertical Forest se privodi kraju, a uz njega će se naći još jedan manji. Lociran u Utrehtu, u Holandiji, viši neboder će imati 105m i u njemu će se naći 200 stanova različitih tipova i 15.000m2 poslovnog prostora.

Stefano Boeri Architetti navodi da će na terasama biti velike žardinjere sa oko 10.000 biljaka i 300 stabala, pa će stanari moći da uživaju u zelenilu. Ovaj urbani ekosistem inspirisan je Nacionalnim parkom u Utrehtu i moći će da proizvede približno 41 tonu kiseonika godišnje.

Još jedna prednost, prema mišljenju autora, je prigušenje buke koje obezbeđuju ove biljke. One će uz to štititi zgradu od zagrevanja leti, pa će troškovi klimatizacije biti manji, a imaće i značajan uticaj na lokalnu mikroklimu i dobrobit stanovništva.

Kao i na sličnim projektima ovog studija, o zelenilu će brinuti „leteći baštovani“ koji će se spuštati sa vrha zgrade. Još nije objavljeno da li će postojati sistem za sakupljanje kišnice, kao što je slučaj u prethodnim projektima.

Biljke trenutno sade specijalizovani baštovani pomoću niza dizalica, a projekat bi trebalo da bude završen sredinom 2024. godine.

E2 portal (Gradjevinarstvo)